Alexandru Rafila, după apariția celui de-al treilea caz de variola maimuței: „Nu vă gândiți la izolete sau la lucruri de genul acesta”

Alexandru Rafila, după apariția celui de-al treilea caz de variola maimuței: „Nu vă gândiți la izolete sau la lucruri de genul acesta”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 15/06/2022, 16:21

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, după confirmarea celui de-al treilea caz de variola maimuței în România, că nu este cazul ca populația să intre în panică și a explicat că nu va fi cazul utilizării izoletelor, ca în cazul COVID-19.

Potrivit oficialului, această boală, deși este una infecțioasă, este mai greu transmisibilă comparativ cu COVID-19, potrivit Antena3.

„Vreau să transmitem un mesaj foarte ferm legat de faptul că e o infecție la care transmiterea comunitară este aproape imposibilă. Deci nu vă gândiți la lucruri care să sperie populația, la izolete sau la lucruri de genul ăsta. Discutăm despre o infecție care se transmite prin contact apropiat și chiar prelungit cu o persoană infectată. Nu discutăm despre o infecție la care rata de transmisibilitate, rata de reproducere este supraunitară, este mult sub 1.

Nu este recomandată vaccinarea populației în astfel de situații. Măsurile care se referă la izolarea persoanelor infectate, tratamentul simptomatic sunt suficiente”, a explicat Alexandru Rafila.

Un nou caz de variola maimuței, diagnosticat în România

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Este al treilea caz înregistrat în țara noastră. Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat luni.

„Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri (marți – n.red.) la un spital din București”, transmite Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, simptomele au apărut pe data de 10 iunie.

„Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, se menționează în finalul comunicatului.

Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat luni în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Medicii au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Cel de-al doilea caz a fost înregistrat marți. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani.

Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută, iar investigațiile de laborator au confirmat marți că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase