Cum a început campania de vaccinare pentru doza patru la Iași: pandemia nu s-a terminat, stocuri mari de vaccinuri, dar românii nu vor să audă de imunizare

Cum a început campania de vaccinare pentru doza patru la Iași: pandemia nu s-a terminat, stocuri mari de vaccinuri, dar românii nu vor să audă de imunizare
Publicat: 19/05/2022, 17:31

În primele zile de administrare a dozei patru de vaccin anti-COVID, numărul pacienților care și-au dorit să se imunizeze la Iași a fost unul foarte mic. Medicii de familie, în sarcina cărora se află acum vaccinarea COVID, speră că va fi înregistrată o creștere în zilele următoare. „Există multă indiferență”, spun medicii de familie ieșeni.

Pacienții care se vaccinează acum cu doza patru anti-COVID la Iași sunt persoanele în vârstă, bolnavii cronici sau cei care urmează să plece în străinătate și vor să aibă schema completă. „Avem planificări făcute, nu extraordinar de multe, pentru doza a patra sunt în special persoane peste 60 de ani. Adresabilitatea este mai mare de exemplu la doza a treia, pentru că sunt țări care nu îi primesc dacă nu au schema completă”, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie și președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei Iași.

Joi dimineață, medicul a administrat în cabinetul său 5 doze de vaccin și mai avea programată încă o persoană. Medicii spun că este necesară programarea înainte de a ajunge la cabinet pentru că dintr-un flacon Comirnaty produs de Pfizer BioNTech pot fi imunizate șase persoane, iar dacă serul nu este administrat în șase ore, dozele rămase nu mai pot fi folosite și trebuie aruncate.

„Trebuie să adunăm măcar șase persoane ca să folosim un flacon de vaccin. De aceea, este indicat să nu vină direct la cabinet, să ia legătura și noi să îi anunțăm când pot veni să facă pentru că dacă am deschis un flacon nu putem să aruncăm una sau două doze, ar fi păcat să se piardă”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieșean.

Medicul de familie spune însă cei care vin să se imunizeze sunt în mare parte cei care intenționează să plece în străinătate. „Există și multă indiferență, din ce am observat. Sunt care vor să facă vaccinul, însă pentru că vor să plece în America de exemplu, adică din păcate este vorba despre o obligație, nu pentru ideea de protecție. Este nevoie de muncă de convingere acum, nici nu se mai vorbește atât de mult despre COVID, trebuie să vorbim noi cu pacienții”, a completat dr. Liviu Oprea.

 Medicii de familie se tem să nu fie „buni de plată”

Faptul că un flacon odată desfăcut trebuie să fie administrat în maximum șase ore, îi face pe o parte dintre medicii de familie să mai amâne începerea vaccinărilor. Spun că în contractul semnat recent, în cursul lunii aprilie, referitor la serviciile medicale de vaccinare, este precizat că dacă nu vor folosi toate dozele, vor trebui să le plătească.

„În articolul 20 din contractul pe care noi l-am semnat, se precizează că sumele reprezentând contravaloarea vaccinurilor comandate, care sunt neutilizate și expirate vor fi recuperate de la furnizori, adică de la noi. Dacă de exemplu eu cer un flacon și am un singur pacient care vrea să se vaccineze, restul sunt nevoit să le arunc, iar asta înseamnă că va trebui să le plătesc. Asta e problema la care mă gândesc acum și cred că nu sunt singurul”, a explicat dr. Viorel Olărașu, medic de familie în localitatea ieșeană Ciortești.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași spun că medicii nu ar trebui să își facă griji din acest punct de vedere, fiind o cerință care nu se aplică în cazul vaccinului anti-COVID.

„Articolul respectiv se referă la celelalte vaccinuri, pentru ca medicii să își estimeze mai corect dozele de vaccin pe care le cer. Oricum, e greu de spus cum va reacționa populația referitor la doza patru, e o reacție paradoxală – când nu era vaccin, voia toată lumea, acum nu mai vrea nimeni”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Doza patru de vaccin poate fi făcută la cerere de persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care s-au imunizat deja cu trei doze de vaccin pe bază de ARN mesager. Important este ca ultima doză să fie făcută în urmă cu cel puțin patru luni. Recomandarea este să se imunizeze persoanele vârstnice, de peste 60 de ani, dar și bolnavii cronici, în special „imunocompromiși”, care au un risc mai mare de dezvoltare a complicațiilor în urma infectării.

Persoanele se pot vaccina la orice medic de familie care are semnat un contract pentru aceste servicii medicale. În județul Iași există 174 de medici care pot vaccina în cabinetele proprii, fiind nevoie de o programare.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală