Marcel Ciolacu: Este exclus să nu se acorde deloc voucherele de vacanță. SURSE: Se discută transformarea tichetelor de masă în bani

Publicat: 08 09. 2023, 17:20

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri, că „este exclus să nu acorde deloc vouchere de vacanță”. Confrom surselor Gândul, premierul are pe masa de lucru și posibilitatea transformării tichetelor de masă în bani efectivi.

În condițiile în care pe masa coaliției de guvernare PSD-PNL se află mai multe propuneri privind eliminarea sau reducerea voucherelor de vacanță pentru anumiți bugetari, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că acestea nu vor fi eliminate complet: „Este exclus” a spus primul-ministru.

Valoarea voucherelor de vacanță ar urma să crească la 1.600 lei pentru cei care au salarii de până la 8.000 lei în mână, a anunțat ministrul Finanțelor la Antena 3 CNN. Marcel Boloș a ținut însă să sublinieze că va majora valoarea voucherelor de vacanţă pentru că acestea urmează să fie impozitate cu 10% pentru contribuția la sănătate.

Varianta care s-a discutat în coaliția de guvernare a fost ca acest plafon de 8.000 lei net să fie cel de la care încolo nu se mai primesc aceste vouchere de vacanță. (…) Era caraghios ca cineva care încasa 20.000 lei net să primească și vouchere de vacanță. Era nedrept, a spus Boloș la Antena 3.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu ar urma să discute în cadrul coaliției și despre posibilitatea transformării contravalorii tichetelor de masă în bani, au afirmat surse guvernamentale pentru Gândul. Aceleași surse transmit că se dicută și creșterea tichetelor de masă de la 35 de lei cât este în prezent la 40 de lei de la 1 ianuarie 2024. De asemenea, tichetele ar urma în continuare să nu fie impozitate.

Scrisoare deschisă adresată Guvernului de sindicate și patronate

Discuțiile despre tichetele de masă vin în contextul în care mai multe sindicate și patronate s-au declarat împotriva posibilității transformării tichetelor de masă în bani, despre care spun „că bugetul României nu îşi permite un astfel de experiment”.

Banii nu vor ajuta la atingerea niciunui obiectiv: nu va mai exista certitudinea fiscalizării acestor sume, practic statul pune la dispoziţie mecanisme de alimentare a economiei subterane, nu se va mai atinge scopul pentru care sunt acordate, banii vor putea fi cheltuiţi pentru ţigări, pentru alcool, pentru jocuri de noroc şi pentru orice altceva, inclusiv în străinătate, nu vor mai putea fi ajutate anumite categorii defavorizate (spre 2,5 milioane de oameni), pentru că va deveni foarte dificilă atragerea fondurilor europene pentru programele sociale, aşa cum s-a întâmplat până în 2020″, arată semnatarii scrisorii.

Scrisoarea deschisă adresată guvernului a fost semnată de 24 de organizaţii care acoperă tot spectrul industriei ospitalităţii, reunite sub numele Alianţa pentru Turism (APT), împreună cu Federaţia Patronatelor din Turism (FPTR), Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), CNS Cartel Alfa, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Blocul Naţional Sindical (BNS), Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) Constanţa, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Asociaţia Naţională a Staţiunilor Balneare şi Balneoclimatice şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET).

Datele Alianţei pentru Turism relevă faptul că impactul direct al eliminării sau suspendării voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor este reprezentat de o scădere cu 35% a încasărilor.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu declară „război” drogurilor și păcănelelor: Trecem la destructurarea rețelelor de traficanți

Rusia organizează alegeri regionale inclusiv în teritoriile ocupate. Blinken: Alegerile false ale Rusiei în zonele ocupate ale Ucrainei sunt ilegitime