Rusia organizează alegeri regionale inclusiv în teritoriile ocupate. Blinken: Alegerile false ale Rusiei în zonele ocupate ale Ucrainei sunt ilegitime

Rusia organizează alegeri regionale inclusiv în teritoriile ocupate. Blinken: Alegerile false ale Rusiei în zonele ocupate ale Ucrainei sunt ilegitime
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken / Sursa foto: Alexandra Pandrea (Gândul)
Publicat: 08/09/2023, 16:25
Actualizat: 08/09/2023, 16:38

Federația Rusă organizează săptămâna aceasta, alegeri regionale, inclusiv în cele patru teritorii ucrainene, pe care le controlează parțial. Șeful diplomației SUA, Antony Blinken, spune că alegerile sunt „false” și „prefabricate”.

Departamentul de Stat al Statelor Unite au reacționat joi, după ce Rusia a anunțat că desfășoară alegeri regionale, inclusiv pentru cele 4 teritoriii anexate ilegal acum aproape un an în Ucraina. Blinken a catalogat alegerile drept „un exercițiu de propagandă”

„Aceste așa-zise alegeri au loc la aproape un an după ce Kremlinul a organizat referendumuri false și a pretins să anexeze regiunile Ucrainene Herson, Zaporijia, Donețk și Lugansk și la peste nouă ani după ce Rusia a pretins să anexeze Republica Autonomă Ucraineană Crimeea și Sevastopol. Kremlinul speră că aceste rezultate predeterminate, fabricate, vor întări pretențiile ilegitime ale Rusiei față de părțile Ucrainei pe care le ocupă, dar acesta nu este altceva decât un exercițiu de propagandă”, se arată în comunicatul emis de Depratamentul de Stat al SUA.

Antony Blinken este de părere că acțiunile Rusiei în Ucraina înaclă principiile stipulate în Cartea ONU și încalcă suveranitatea teritorială a Ucrainei. Totodată, șeful diplomației americane subliniază faptul că Statele Unite nu vor recunoaște pretențiile Rusiei în teritoriile ocupate din Ucraina și atrage atenția cu privire la sancțiuniile pe care SUA le poate impune celor care se află în spatele organizării acestor alegeri.

Acțiunile Rusiei demonstrează nerespectarea flagrantă a principiilor Cartei ONU, cum ar fi respectul pentru suveranitatea statului și integritatea teritorială, care stau la baza securității și stabilității globale. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Federației Ruse asupra vreunui teritoriu suveran al Ucrainei și reamintim oricăror persoane care ar putea sprijini alegerile false ale Rusiei în Ucraina. inclusiv prin acționarea ca așa-numiți „observatori internaționali”, că ar putea fi supuse sancțiunilor și restricțiilor privind vizele, transmite Blinken.

Într-o postare pe platforma X, Antony Blinken vorbește de alegeri „ilegitime”, dar și de un afront al Rusiei în ceea ce privește respectul față de valorile Cartei ONU.

Reacții la Kremlin

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Ambasada Rusiei în SUA a declarat vineri că Washingtonul se amestecă în afacerile interne ale Rusiei prin convocarea de alegeri în zonele ocupate ale Ucrainei, pe care Moscova le consideră acum „ilegitime”, a informat agenția de presă RIA.

De altfel, imagini video cu liderul Republicii Separatiste Lugansk, Leonid Pasechnik, mergând la vot, au apărut pe rețelele de Telegram. Alături de acesta a fost prezent și Președintele Consiliului Popular, Denis Miroșnichenko și prim-ministrul Republicii Lugansk, Serghei Kozlov.

Sursa: TACC

Blinken: Ajutor de 1 miliard de euro pentru Ucraina

Secretarul de Stat al SUA a făcut săptămâna aceasta o vizită oficială de 2 zile la Kiev. Blinken a luat masa la restaurantul McDonalds, cu ministrul de Externe ucrainean, Dimitro Kuleba, asta după ce ucrainenii au deplâns retragerea gicantului fast-food de pe piața din Ucraina. Blinken nu a venit cu mâna goală la Kiev. El a anunțat un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina. (detalii AICI)

Este a patra vizită oficială a secretarului de Stat Antony Blinken, pe care acesta o face în Ucraina, de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022.

Blinken a vorbit telefonic, joi, cu ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu în legătură cu fragmentele de dronă căzute la granița României, după atacul rușilor asupra portului ucrainean Chilia.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Cine este responsabil pentru deficitul României? Constantin Toma: Toate guvernele din ultimii 10-12 ani

VIDEO | Guvernul Ciolacu a adoptat facilităţile de transport pentru elevi și studenţi. Acestea cresc de la 50% la 90%

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cafeaua așa cum o știm ar putea deveni în curând istorie