Marele chirurg Silviu Constantinoiu vorbește, la podcastul ALTCEVA, despre „sediul” sufletului și despre relația cu Dumnezeu

Publicat: 01 05. 2023, 23:29
Actualizat: 01 05. 2023, 23:30

This browser does not support the video element.

Renumitul chirurg Silviu Constantinoiu, doctor în științe medicale și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 29 aprilie.

Întrebat de gazda podcastului unde l-a găsit pe Dumnezeu în interiorul oamenilor pe care i-a operat, marele chirurg a răspuns printr-o „mică istorioară”.

„V-ați întrebat de ce nervii care inervează diafragma se cheamă nervii frenici? Fiindcă în greaca veche frenos înseamnă suflet. Anticii credeau că sediul sufletului se află în diafragmă. Alții credeau că e în inimă. Alții că e în creier. Sufletul probabil – nu sunt filosof și nici fizician ca să-l cântăresc – este ceva necuantificabil, probabil că există, iar creștinul crede în viața de apoi, că sufletul persistă morții trupului. Dacă e undeva în interiorul nostru probabil că plutește undeva în proximitatea trupului, iar Dumnezeu știe cum să-i așeze de confrații noștri care ajung în rai.

Foarte interesant e cum credeau egiptenii. De ce făceau și cum făceau îmbălsămările. Le făceau sclavii, nu oamenii cu carte. Scoteau organele pe care le puneau în niște vase speciale, după care corpul se înfășura în rășini, cu săruri. După care, e vorba mai ales de faraoni, care își făceau acele fortărețe, acele piramide – se ajungea în viața de apoi și se cântărea inima. Osiris făcea acest lucru. Pe un taler se punea o pană, pe celălalt inima. Dacă balanța rămânea echilibrată sau era mai grea pana, sufletul intra în raiul egiptean. Dacă nu, inima era aruncată și sufletul pierea”, a fost legenda la care a făcut referire marele chirurg pentru a răspunde la întrebarea lui Adrian Artene.

Silviu Constantinoiu este director al Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, personalitate emintentă de talie internațională, doctor Honoris Causa al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițianu” din Republica Moldova și al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

De asemenea, este Cetățean de Onoare al orașului Iași și a fost decorat de președintele Klaus Iohannis anul trecut.

A realizat peste 30.000 de intervenții chirurgicale.

Urmărește podcastul integral cu Silviu Constantinoiu doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.