Medicul Adrian Marinescu avertizează: „Poți să ai COVID, chiar dacă testul a ieșit negativ”

Publicat: 30 09. 2021, 11:18
Adrian Marinescu, directorul medical al IMB . Sursă foto: GÂNDUL

Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Balș din București, a precizat că dacă avem un test COVID cu rezultat negativ, dar avem şi simptome, nu înseamnă că persoana care l-a făcut nu este infectată.

Totodată, medicul infecționist a precizat că în acest caz recomandarea este ca persoana care are simptome să rămână în izolare.

Testul, dacă e negativ, și am totuși simptomatologie, nu înseamnă că nu am COVID. Dacă am simptome, mă izolez, căci e posibil să am infecția. Chiar dacă acest test e negativ, încerc să mă izolez și, eventual peste o zi sau două, să repet testul”, spune medicul Adrian Marinescu la Digi 24.

Cum faci corect testul intranazal

Adrian Marinescu susţine că testul care se face intranazal este mai complicat. „Pentru a-l face corect, bețișorul trebuie să intre mult. Nu putem să cerem tuturor să știe asta”, adaugă Adrian Marinescu.

În ceea ce privește doza booster, medicul a declarat că trebuie făcută de personalul medical și de persoanele vulnerabile.

Cui îi este recomandată doza a treia

Peste tot în lume s-a plecat de la două categorii: personalul medical, pentru că are risc să se infecteze și personalul medical trebuie să rămână sănătos și cei care sunt vulnerabili – vârstnici și cei cu afecțiuni cronice, pentru că dacă imunitatea este deficitară, înseamnă că răspund mai puțin la vaccin și cele două doze nu aduc chiar ce voiai ca efect. Atunci vii cu doza a treia care e un booster și ai un răspuns imun care să fie net superior”, a mai spus medicul.

Aproape 14.000 de români au primit cea de-a treia doză de vaccin împotriva Covid-19, până astăzi la prânz, iar oamenii continuă să vină la centrele de vaccinare pentru a se imuniza cu doza booster, a anunțat marți, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citește și INTERVIU | Medicul Radu Țincu avertizează: „În două săptămâni, putem ajunge la peste 20.000 de cazuri COVID pe zi”. De ce unii pacienți refuză vaccinarea