Medicul urolog Bob Djavan avertizează: „După pandemie, urmează un val de cazuri de cancer”

Publicat: 23 01. 2022, 10:07
Actualizat: 23 01. 2022, 10:09
Medicul Bob Djavan / Sursa: Facebook

Unul dintre cei mai cunoscuți urologi din Europa, Bob Djavan, avertizează că, din cauza faptului că sistemele sanitare s-au concentrat pe pandemia de COVID-19, multe controale au fost amânate, astfel că urmează un val al cazurilor oncologice.

Bob Djavan atrage atenţia că „factura” va trebui plătită pe mulți ani, după ce, de mai mult de doi ani, responsabilii din sănătate au prioritizat cazurile de coronavirus.

„Am văzut o creștere a cazurilor de cancer în stadii mai avansate, pentru că până la urmă această pandemie durează de mai bine de doi ani. Și dacă pacienții nu vin la controale, vei depista recidive târzii și nu vei depista recidiva unei tumori aflate în stadiu incipient. Pacienții încă mai cred că dacă se duc la spital se expun riscului de a lua COVID, dar, astăzi, spitalele de azi sunt bine protejate, să spun, astfel încât este mai sigur să fii în spital decât în afara lui”, a transmis Bob Djavan, citat de Digi24.

„Poate povestea este una fără de final”

Medicul îi îndeamnă foarte ferm pe bolnavo să meargă la doctori și la controalele necesare. „Ceea ce pandemia a făcut a fost să facă o mulțime de victime colaterale atunci când vine vorba de accesul la tratament și de diagnosticare. Asta este multi-facturală: am fost nevoiți să amânăm operații, pacienții nu au venit pentru a primi un diagnostic pentru că au simțit că dacă se duc la spital vor lua COVID”, a spus medic urolog.

Unele analize au fost amânate din motive de lipsă de capacitate, admite doctorul. „Dar lucrul cel mai important este răul colateral pe care l-am văzut la pacienții oncologici, se va întinde pe o perioadă mai mare de timp decât durata pandemiei în sine. Și va trebui să plătim „facturile” acestor probleme provocate de pandemie pe mai mulți ani de-acum înainte”, crede Bob Djavan.

Medicul a atras în continuare atenția asupra importanței respectării măsurilor sanitare, dar și a vaccinării.

„Evident că este important să fii vaccinat, este important să porți în continuare masca, este important să te porți adecvat și cred că este o decizie care ține de fiecare împarte. Pentru că niciun stat din lume, niciun polițist nu poate să controleze pe fiecare, la orice oră. Asta este o chestiune legată de maturitate, despre câtă înțelepciune avem să ne protejăm pe familiile, să ne protejăm bătrânii, prietenii și colegii de asta (n. red. de COVID-19). În ceea ce privește Omicronul, să sperăm că vom vedea la un moment dat un final al acestei pandemii, dar dacă se dovedește a fi o altă tulpină peste 3 luni, poate mai agresivă, atunci poate povestea este una fără de final”, a conchis el.