Mii de ucraineni disperați încearcă să se urce în „trenurile vieții” din gara Kiev

Publicat: 02 03. 2022, 12:27
Mii de ucraineni disperați încearcă să se urce în „trenurile vieții” din gara Kiev / Foto: Profimedia UKRAINE RUSSIA CRISIS, Kyiv, Kyiv Oblast, Ukraine - 01 Mar 2022,Image: 665778809, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

În imagini se vede cum ucrainenii încearcă să prindă un loc în „trenurile vieții” care pleacă din Kiev, pe măsură ce armata rusă continuă să bombardele capitala și să înainteze spre cucerire.

Forțele armate ale lui Vladimir Putin bombardează orașele ucrainene, în ciuda sancțiunilor dure ale Occidentului, care ar putea „paraliza” economia Rusiei, scrie mirror.co.uk.

Rușii au bombardat numeroase clădiri și în urma atacurilor au murit mulți militari și civili.

Dar armata rusă nu a reușit, deocamdată, să ocupe capitala Kiev, chiar dacă au înconjurat-o cu un convoi militar lung de 56 km.

Rusia, „operațiune specială” în Ucraina

Ministrul rus al Apărării i-a avertizat pe civili să plece din calea soldaților trimiși de Vladimir Putin și a anunțat că vor fi lovite ținte nespecificate, folosite de serviciile ucrainene de comunicații și securitate.

Rusia vorbește despre o „operațiune specială” în Ucraina, nu despre o invazie teritorială.

Ucraina încă reușește să respingă atacul, în timp ce sute de mii de ucraineni au fugit din calea războiului. Femeile și copiii au voie să plece din Ucraina, dar nu și bărbații între 18-60 de ani, care trebuie să rămână să lupte cu rușii.

Imaginile arată disperarea oamenilor, unii cu copii, care încearcă să fugă din Kiev, îmbarcându-se în trenurile din gară.

La granița cu Polonia există cozi interminabile și un haos de nedescris, pe măsură ce ucrainenii încearcă să fugă din calea războiului.

Cucerirea Kievului, o sarcină dificilă pentru ruși

Trupele rusești nu au reușit să cucerească Kievul, dar rămân o forță uriașă, care poate cauza distrugeri masive.

Primarul din Kiev a publicat un clip video care prezintă bombardamentul rușilor asupra turnului de televiziune din oraș.

La vest de Kiev, în Jîtomîr, patru ucraineni, printre care un copil, au murit, marți, în urma unui atac rus cu rachete, a anunțat un oficial ucrainean.

De asemenea, atacurile cu rachete s-au soldat cu 21 de morți în Harkov.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Rusia trebuie să înceteze bombardamentele asupra orașelor ucrainene, înaintea negocierilor de încetare a focului. Următoarea rundă de negocieri va avea loc săptămâna aceasta.

„Măcar încetați să mai bombardați oamenii, încetați bombardamentele și așezați-vă la masa negocierilor”, a declarat liderul ucrainean.

Ucraina a cerut NATO instaurarea zonei no-fly – o cerere respinsă de Washington – care se teme de un conflict între cele două mari puteri nucleare ale lumii.

Cum poate fi „pedepsită” Rusia

Casa Albă și aliații au trimis în schimb arme către Kiev și Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen a anunțat că SUA au fost de acord cu partenerii să formeze un task force pentru „înghețarea și confiscarea averilor elitei rusești”.

Decizia „îi va afecta în mare parte pe indivizii puternici din jurul lui Putin și este clar că nimeni nu va scăpa de sancțiuni”, a declarat Yellen.

Occidentul vrea să „închidă” economia Rusiei, să o izoleze de sistemul financiar global, recomandând companiilor internaționale să reducă vânzările, să pună capăt legăturilor și să renunțe la investiții de zeci de miliarde de dolari.

Citește și