Ministrul Mediului a DISCUTAT cu omologul ucrainean despre posibila poluare a râului Nipru, după distrugerea barajului Nova Kahovka

Publicat: 07 06. 2023, 19:23
Actualizat: 07 06. 2023, 19:27
Ministrul Mediului, Tanczos Barna (d), alături de omologul său ucrainean, Ruslan Strilets / FOTO - Facebook

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a discutat telefonic cu omologul său ucrainean, Ruslan Strilets, despre posibila propagare a unei unde de poluare pe cursul râului Nipru, ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina.

Strilets i-a transmis că autorităţile ucrainene monitorizează costant evoluţia fenomenului, iar în cazul în care se constată că poluarea reprezintă un pericol pentru Marea Neagră, atunci partea română va fi notificată pe canalele diplomatice.

Ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale l-a asigurat pe ministrul Tanczos că autorităţile din ţara vecină monitorizează în permanenţă evoluţia fenomenului, se arată într-o postarea de miercuri, pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

„În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăţi. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă, însă Marea Neagră este departe de această poluare, specialiştii români fiind de părere că este puţin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp sau în cantităţi semnificative. Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al protecţiei mediului că, dacă în urma monitorizării evoluţiei fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, a declarat Tanczos Barna, potrivit sursei citate.

Rusia a aruncat în aer, marți dimineață, barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei pentru a împiedica forţele ucrainene să traverseze râul Nipru, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Comandamentului militar din sudul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat, marţi, o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională pentru a discuta despre această situaţie.

La rândul lor, ruşii acuză Ucraina pentru exploziile de la baraj. 22.000 de persoane care locuiesc în 14 aşezări din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, riscă să fie inundate, au declarat oficiali instalaţi din Rusia, care le-au transmis oamenilor să fie pregătiţi de evacuare.

Aproximativ 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundaţii, după ce acest baraj important din Herson, în sudul Ucrainei, a fost grav avariat. Unele persoane care aşteptau să fie salvate în zonele afectate au fost nevoite să îşi petreacă noaptea pe acoperişuri sau în copaci, de teama apelor care creşteau, relatează corespondentul BBC din Ucraina.

De asemenea, în Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, autorităţile au anunţat un regim strict de economisire a apei. Locuitorii sunt îndemnaţi să se aprovizioneze, apa potabilă suplimentară urmând să fie adusă la supermarketuri.

Preşedintele Volodimir Zelenski susţine că sute de mii de oameni au rămas fără acces normal la apă potabilă, potrivit news.ro.

Vă recomandăm și: