Moment inedit la malul mării: Un preot a căzut în apă în timpul slujbei de Bobotează | VIDEO

Publicat: 07 01. 2023, 13:13
Actualizat: 07 01. 2023, 17:17

This browser does not support the video element.

O întâmplare mai puțin obișnuită s-a petrecut în localitatea Torvaianica din Italia, vineri, localitate unde trăiește o importantă comunitate de români.

În spiritul tradițiilor ortodoxe, de Bobotează, un sobor de preoți a oficiat slujba de sfințire a apei, iar momentul aruncării crucii în apă nu a lipsit.

Mai mulți preoți au fost chemați la malul mării pentru acest ritual, iar organizatorii au improvizat și un fel de podium pentru ca prelații să poată să sfințească apele cum se cuvine.

Momentul solemn a fost întrerupt, totuși, de un eveniment mai puțin fericit. În momentul în care a vrut să arunce crucea în apă pentru ca temerarii prezenți să înoate pentru a o recupera, unul dintre preoți s-a dezechilibrat și a căzut el însuși în apă. Potrivit surselor Gândul, este vorba despre Episcopul vicar al Italiei, PS Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania.

Momentul a fost surprins în direct de un român care transmitea evenimentul pe Facebook, stârnind amuzamentul tuturor, dar și comentarii dintre cele mai spumoase, notează Adevărul.

„S-a botezat popa”, „Circul de la Torvaianica …!!!”, „Padre Drăgoi a luat apă”, „Și-a spălat păcatele”, „Invenții bisericești… care nu au legătură cu sarbatoarea”, „Așa a vrut Domnul”, „A sărit și popa după cruce”, sunt doar câteva din comentariile de pe Facebook.

ÎPS Teodosie renunță să se mai urce pe cisternele cu apă

După ce în ultimii ani s-a urcat pe cisterne pentru a  sfinți apa de Bobotează, în 2023 ÎPS Teodosie a decis să renunțe la acest obicei.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși, fiind prăznuită pe data de 6 ianuarie. De Bobotează, preoţii sfinţesc apele, iar cei care sunt stropiţi cu agheasmă vor fi feriţi boli tot anul.

Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică. Biserica mai numeşte Boboteaza şi “Arătarea Domnului”, “Dumnezeiasca Arătare” sau “Epifania”, aceasta din urmă denumire provenind din limba greacă şi însemnând “arătare”, “descoperire”, “revelare”. De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin.

De Bobotează nu este bine să lași haine la uscat, căci diavolii își caută scăpare, ascunzându-se sub ele. Potrivit tradiţiei populare, se mai spune că două săptămâni după Bobotează nu se recomandă să speli în pârâuri rufele sau cămășile, căci diavolii abia așteaptă să se agațe de ele.