”Musonul românesc” – peste 100 de l/mp în doar 48 de ore

Publicat: 16 06. 2021, 08:10
Actualizat: 16 06. 2021, 08:15
”Musonul românesc”

Contextul sinoptic al zilelor care urmează este unul tipic pentru cea mai ploioasă lună a anului. Astfel, odată cu avansul spre țara noastră a dorsalei Anticiclonului Azoric, care este asociată unui câmp de presiune ridicată, la nivelul troposferei se va evidenția un nucleu rece, care va își va găsi corespondent la nivelul troposferei joase într-o nucleu depresionar care se va forma fix în bazinul Mării Negre.

Din combinația de nucleu de aer rece – favorabil liniilor de convergență care se vor manifesta pe sudul și estul țării – și depresiunea din Marea Neagră cu alimentare de umiditate peste medie rezultă valori de precipitații mari și foarte mari.

Nu de multe ori, specialiștii în meteorologie s-au referit la acest tipar de ploi ca fiind unul ”musonic” pentru regiunea noastră.

Și din punct de vedere al circulației maselor de aer avem parte de o schimbare, spre țara noastră urmând să vină aer cald, pe circulație atlantică, iar începând de joi vom avea parte și de transport de aer cald dinspre E, NE, potrivit datelor de la Prognoze Meteo transmise pentru GÂNDUL.RO.

Pericol de inundații în mai multe județe ale țării

Încă din această după amiaza precipitațiile (ploi care pot avea și caracter de aversă, descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni, intensificări ale vântului)) și-au făcut apariția în zona Moldovei, Dobrogea și, pe o direcție de deplasare E – S, SV, vor continua pe tot parcursul zilelor următoare, afectând și Muntenia dar și zona Orientalilor și a Carpaților de Curbură.

Caracterul ”musonic” al acestor ploi alimentate din Marea Neagră se vede și în cantitățile estimate de principalele modele meteo, care ajung și la peste 60 – 70 de l/mp, prin acumulare, pentru următoarele 3 zile.

O situație excepțională trebuie avută în vedere pentru județele Vaslui, estul județului Brăila, nordul și vestul județului Tulcea, estul județelor Ialomița și Călărași, unde, prin acumulare, putem ajunge chiar la peste 80 – 100 de l/mp, ceea ce înseamnă pericol major de inundații!

_________________________________________________

DISCLAIMER: Administrația Națională de Meteorologie este singura instituție abilitată să emită prognoze și avertizări oficiale.