BREAKING NEWS: Nicu Covaci a murit. Fondatorul trupei Phoenix s-a stins din viață după o lungă luptă cu problemele de sănătate

BREAKING NEWS: Nicu Covaci a murit. Fondatorul trupei Phoenix s-a stins din viață după o lungă luptă cu problemele de sănătate
Publicat: 02/08/2024, 12:24
Actualizat: 03/08/2024, 12:24

Fondatorul trupei muzicale Phoenix, Nicu Covaci, chitarist vocal de hard rock,  a murit la vârsta de 77 ani, după o lungă luptă cu problemele sale de sănătate.

Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook, prin versurile care îi erau caracteristice:

„De azi ne-așteaptā, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,
Nicu Covaci este, de azi,
Pururi,
NEMURITOR!”



Covaci a fost operat pe creier la 22 martie luna martie la Spitalul Judeţean Timişoara după ce a simți că i se amorțește fața.

După un RMN, medicii i-au depistat o tumoră cerebrală. Artistul a urmat ședinte de radioterapie, dar după ce i-a fost extirpată tumora, sănătatea i s-a agravat în ultimele zile.

Medicul Sandescu Dorel, managerul Spitalului Judetean din Timisoara, a postat pe pagina sa de Facebook:

„Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară Opera-rock ,,Meșterul Manole”, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne NICU COVACI. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească”: 

Biografia unei legende

Formația Phoenix: de la blues la etno-rock

Nicolae Covaciu s-a născut pe 19 aprilie 1947, la Timișoara, fiind fiul unei croitorese din Basarabia și al unui bănățean care a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră. El a fost compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român. A luat de mic copil lecții de pian, acordeon și limbă franceză, engleză și germană. A cântat la muzicuță și la chitară. A fost un iubitor al atletismului, canotajului, boxului, înotului și al motocicletelor.

A înființat trupa Phoenix în anul 1962. În 1976, a părăsit România și s-a stabilit în Țările de Jos, urmând să se mute în Germania și în Spania.

A publicat prima carte hibridă de tip smart-book din domeniul artelor plastice din lume, având 12 coduri QR și fotografii.

Foto: Facebook

Nicu Covaci și stilul său vestimentar

Într-un interviu exclusiv pentru GÂNDUL.ro, , Nicu Covaci și-a împărtășit secretul stilului său vestimentar, căruia i-a rămas fidel de-o viață.

„Pe mine mă ridică în slăvi, nu mă apasă”, a fost replica lui Nicu Covaci atunci când a fost întrebat câte kilograme are vesta de piele, „blindată” cu insigne metalice, cu care a venit la interviu în redacția Gândul.

În 2022 împlinea se împlineau 60 ani de când „băiatul rău din Timișoara” și-a construit și menținut această imagine, așa cum s-a văzut la premiera de gală a filmului documentar „Phoenix. Cu 45 de ani în urmă, el fugise de sub regimul comunist. Pentru Nicu Covaci, amintirile au fost puternice. Plănuise cum să-i scoată pe membrii trupei ilegal din România comunistă.

Formația de hard rock a fost înființată în 1961 și și-a făcut debutul în 1962, experimentând un nou gen muzical inspirat după succesul formațiilor britanice, ca The Beattles și The Rolling Stones. Prima compoziție a fost piesa „Știu că mă iubești și tu” în 1964.

Din 1970 până în 1971, a urmat perioada blues, cunoscută și ca „Țiganiada” după plecarea solistului Moni Bordeianu în SUA. Trupa a fost interzisă pe plan local de către regimul comunist timp de un an. S-a retras și Claudiu Rotaru și mai rămăseseră Nicu Covaci,  Dorel Vintilă Zaharia, Béla Kamocsa și Günther Reininger.\

Formația a avut succes după spectacolele de sâmbătă seară, la clubul PM6 din Timișoara, organizând și concerte de binefacere pentru victimele inundațiilor din 1970. Anii 1971 și 1977 sunt marcați ca Perioada etno-rock în istoria formației. Nicu Covaci a părăsit țara în 1976, iar știrea sosirii sale și a membrilor formației în Germania Federaă s-a transmis și la Radio Europa Liberă.

Formația Phoenix: Exilul din România comunistă, întoarcerea în România postdecembristă

Trupa a compus piese de rezistență: „Winter”, „Music and Muzak”, „Rock and Roll Bird”, „Wedding”, „Gipsy Story”, „Alaska”, „Get Around”, „Brontozaur dat cu aur”. Ulterior, Kappl, Krauser și Lipan au părăsit Phoenix pentru a forma o nouă trupă, Madhouse, lansând un disc în 1979.

În 1980, Nicolae Covaci, alături de noua formație, pune bazele unei opere rock, intitulată Empire of Vampires, și a lansat piesa „Running”, prin care puncta motivațiile psihologice pe care le-a avut Vlad Țepeș în acțiunile sale. În 1981, Covaci i-a cooptat pe Neumann, Lipan și pe basistul englez Tom Buggie, creând formația Transsylvania Phoenix.

În 1990, trupa Phoenix a revenit în România și s-a relansat printr-un concert la București. La sfârșitul anului 2005, trupa a lansat albumul „Baba Novak”, iar în 2014, albumul numit „Vino, Țepeș!”.

Sursa Foto: Mediafax Foto

Citește și: 

EXCLUSIV VIDEO | Nicu Covaci, despre filmul documentar „Phoenix. Povestea”. „Mesajul este: «Găsește-ți șira spinării și învață să spui Nu!»”. Când va fi lansat

EXCLUSIV VIDEO| Phoenix, file de istorie. Va renaște în formula de aur din anii ’70? Ce spune Ovidiu Lipan Țăndărică despre marea reîntâlnire muzicală

EXCLUSIV VIDEO | De unde vine numele legendarei trupe Phoenix? Nicu Covaci: ”Eram cei mai răi băieți din Timișoara și ne-am numit Sfinții. După o vreme, am fost interziși”

EXCLUSIV VIDEO | Ce simboluri poartă vesta lui Nicu Covaci: „Pe mine mă ridică în slăvi, nu mă apasă”. Povestea insignei care apare pe coperta albumului Phoenix ”Baba Novak”

EXCLUSIV VIDEO | Nicu Covaci și-ar dori un film de aventură despre fuga în Occident. „Suntem singura formație din lume care și-a riscat viața să treacă peste șase granițe ca să cânte liberă”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Șeful SIE și adjunctul său au zburat cu un avion privat ca să vadă o...
S-a combinat cu un preot! Sora lui Theo Rose iubește cu foc. Motivul uluitor pentru...
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în...
Horațiu Potra e acuzat de atrocităţi împotriva civililor în Congo. Fotografiile cu el şi relatările...
Adevărul despre starea de sănătate a lui Mihai Leu! Situația este mai gravă decât se...
Cum arată ceasul sculptat din meteoritul Muonionalusta care a lovit Pământul acum un milion de...
Romașcanu: PSD cere funcția de premier în viitorul Executiv și pune 5 condiții pentru a...
BREAKING | Austria nu se mai opune aderării României în spațiul Schengen
Cum arată acum fosta asistentă tv Marina Dina. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Prognoza meteo pentru 9 decembrie - 6 ianuarie. Cum va fi vremea de Crăciun și...
El este bărbatul ucis de tigru, la Grădina Zoologică din Pitești. Detaliul care i-ar fi...
Două cutremure în această seară, în România! Ce magnitudine au avut acestea și în ce...
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Află cum poți economisi la reparații auto cu ofertele exclusive
Compania Electrica este atacată cibernetic. “Nu sunt afectate sistemele critice. Toate protocoalele de răspuns specifice...
Descoperire SURPRIZĂ în conserve de somon vechi de 54 de ani
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale?! Nu mai are niciun drept: Așa ceva este de neimaginat
Dan Capatos, scanda din cauza fostei asistente. A fost nevoie de bodyguarzi
S-a vândut casa în care s-a filmat „Singur acasă”! Cât a costat celebra proprietate
Încep negocierile pentru formarea noului Guvern. Cine va fi premier până la alegerea viitorului președinte
Cum îl cheamă pe copilul Getei? Milan, fiul lui Culiță Sterp, a dezvăluit. “Geta a...
Jose de la Torre, actorul spaniol din serialul Toy Boy, a murit la doar 37...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Sistemul Solar a capturat o planetă rătăcitoare? Un studiu sugerează că nu este imposibil!