EXCLUSIV VIDEO | De unde vine numele legendarei trupe Phoenix? Nicu Covaci: ”Eram cei mai răi băieți din Timișoara și ne-am numit Sfinții. După o vreme, am fost interziși”

Nicu Covaci, liderul trupei care apărut acum șase decenii, sub numele Sfinții, a dezvăluit, în interviul acordat în exclusivitate pentru Gândul, de unde vine numele Phoenix.

În 1962, în plin comunism, „cei mai răi băieți din Timișoara” puneau bazele trupei care a ajuns în prezent să marcheze a 60-a aniversare, prin lansarea filmului documentar intitulat „Phoenix. Povestea”.

Niște „Sfinți”

„La început, noi eram niște băieți, băieții răi ai Timișoarei. Eram cei mai răi băieți din Timișoara, crede-mă, și ne-am numit «Sfinții». Bineînțeles că am fost interziși după o vreme și, cum să-i păcălim, cum să-i păcălim, să nu schimbăm nimic, să fim aceiași, să renaștem?  … Ahaaa: Phoenix! Și ne-am numit Phoenix! Și Phoenixul a fost acceptat”, a povestit Nicu Covaci.

Dar cenzura nu s-a oprit atunci, astfel că nu a fost prima dată când formația rock a fost nevoită să renască.

„Am fost interziși și ca Phoenix, pentru că s-a prins conducerea că avem niște mesaje mai dure, tot mai dure, și astăzi sunt tot mai dure”, a mărturisit Nicu Covaci.

Liderul trupei Phoenix a spus, în interviului acordat pentru Gândul, că prin lansarea filmului documentar a vrut să transmită un mesaj actualei generații. „Mesajul este: «Găsește-ți șira spinării și învață să spui Nu!». Că dacă fiecare dintre noi ar spune Nu!, nu s-ar putea petrece ceea ce se petrece”, a spus liderul trupei care are o istorie de șase decenii.

„Din păcate, prea puțini știu adevărul și nu știu să se angajeze pentru bine. Eu mi-am jurat să nu fac decât bine. Mi-am jurat! Deși am băgat oameni în spital sau am făcut alte chestii, pentru bine. Pentru că, dacă nu pedepsești răul, nu-ți faci bine nici ție, nici celorlalți. Deci: pentru bine sar în foc și răul îl pedepsești. Trebuie să ne găsim șira spinării, că suntem în pericol să fim călcați în picioare,”, a explicat Nicu Covaci.

Premiera documentarului ”Phoenix. Povestea”

Liderul trupei și regizorul Cristian Radu Nema au prezentat, în interviul acordat pentru Gândul, detalii despre filmul documentar la care au lucrat împreună, „Phoenix. Povestea”, despre istoria legendarei trupe românești.

Filmul documentar va rula în premieră pe 16 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Palatului din Capitală. Acesta a putut fi vizionat, în varianta de lucru, în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, ajuns la a 13-a ediție, care s-a desfășurat la Iași, la începutul lunii august, în prezența liderului trupei Phoenix, Nicu Covaci, și a regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis.

“Phoenix. Povestea” este un film despre suprema credință și sacrificiu, pasiune dusă la extrem, tumult, iubire, un film visat, programat mental timp de cinci ani de regizorul-speranță al tinerei generații din cinematografie, Cristian Radu Nema, care este și unicul fotograf român acreditat la Festivalul de la Cannes.

Trupa a renăscut de atâtea ori din propria cenușă, iar povestea despre fenomenul Phoenix  nu are început și nici sfârșit, afirmă regizorul Cristian Radu Nema.

În interviul pe care l-a acordat pentru Gândul, Nicu Covaci a fost generos în declarații. Vorbește sincer, pasional, răscolitor, despre el, ei și Phoenix, de la prima melodie – „Știu că mă iubești (Și tu!)” – până la ultima pe care a compus-o și pentru care încă nu are versuri.

Nicu Covaci este o legendă vie, chiar dacă el nu se declară de acord cu asta. Când vorbește despre acest film, este ca un copil care, în sfârșit, primește unul dintre frumoasele daruri la care a râvnit în tăcere atâția amar de ani. Viața lui, parte din ea devoalată public, mai are încă mistere, pe care le lămurește în interviul pentru Gândul. Cum ar fi motivul pentru care Mircea Baniciu nu a mai fugit din țară cu trupa în 1977. Și picanterii din planul de fugă pe care Nicu Covaci, până în ultimul moment, nu l-a spus nimănui.

Nicu Covaci a rămas un protestatar și așa va muri. Are o ciudă teribilă pe toți cei care n-au făcut nimic pentru România și – spune el – au trădat-o. Locuiește în Spania unde țara natală i-a rămas aproape, ștanțată în adâncul inimii lui mari de muzician, pictor și motociclist, pentru că locuința lui, unde trăiește alături de iubirea vieții, Ivona, “are în față marea și în spate Ceahlăul și o pădure de pini”.

Nu vrea să se întoarcă și să trăiască în România, dintr-un motiv surprinzător: “Aș intra imediat la pușcărie!”. El explică pe îndelete de ce și ce le-ar face celor care și-au bătut permanent joc de România. E supărat, e un munte de revoltă pentru că mulți l-au trădat, dar și mai mulți au trădat țara pe care o iubește.

Filmul „Phoenix. Povestea” este un documentar inedit, muncit, complex, pentru care regizorul Cristian Radu Nema a scos din propria arhivă imagini imortalizate chiar de el în cei 15 ani de când a intrat în intimitatea vestitei formații. Au fost și filmări, s-au folosit și actori. Cum s-au cunoscut cei doi este o poveste haioasă, memorabilă: regizorul povestește cum l-a scăpat Nicu Covaci din mâinile polițiștilor.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Nicu Covaci, despre filmul documentar „Phoenix. Povestea”. „Mesajul este: «Găsește-ți șira spinării și învață să spui Nu!»”. Când va fi lansat

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Este obligatoriu până pe 11 MAI. Decizia care trebuie să se aplice în TOATĂ ROMÂNIA
Castelul din România care i-a sedus pe americani. Turiștii se înghesuie în acest loc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!