EXCLUSIV VIDEO| Phoenix, file de istorie. Va renaște în formula de aur din anii ’70? Ce spune Ovidiu Lipan Țăndărică despre marea reîntâlnire muzicală

Publicat: 25/03/2023, 14:00

Ovidiu Lipan Țăndărică, unul dintre cei mai faimoși bateriști români ai tuturor timpurilor, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV despre posibilitatea reîntregirii trupei Phoenix în formula de aur a anilor ’70, atunci când a făcut cu adevărat istorie.

Temperamente diferite, fiecare cu mentalitățile și orgoliile lor, membrii legendarei trupe Phoenix au știu mereu să se întâlnească și să se regăsească într-un giratoriu comun: iubirea pentru muzică și pentru public. Fiecare a lăsat în fila de istorie a legendarei trupe Phoenix harul muzicii și o poveste.

Ovidiu Lipan Țăndărică, unul dintre cei mai faimoși bateriști români ai tuturor timpurilor

La începutul lunii august 2022, trupa Phoenix a sărbătorit 60 de ani de existenţă printr-un concert la Timişoara, eveniment la care a participat şi Ovidiu Lipan Ţăndărică. În octombrie 2022, a avut loc, la Sala Palatului, premiera de gală a filmului documentar „Phoenix – Povestea”, regizat de cineastul Cristian Radu Nema, unul dintre protagoniştii „poveştii” fiind Ţăndărică.

Phoenix, cunoscută în Occident ca Transsylvania Phoenix, celebra formaţie românească de muzică rock, a fost înfiinţată în anul 1962 la Timişoara.

Ovidiu Lipan Țăndărică a devenit membru al trupei Phoenix în 1974, iar primul album cu noua formație s-a numit „Cantafabule” (1975). Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, Mircea Baniciu, Josef (Ioji) Kappl, Mani Neuman și Ovidiu Lipan Ţăndărică se numără printre cei care s-au alăturat, de-a lungul timpului, legendarei formații.

„Nu cred că reuniunea Phoenix o să mai aibă loc, este foarte greu”

Ovidiu Lipan Țăndărică spune că se gândește cu drag la perioada în care a făcut parte din viața Phoenix, dar recunoaște că spiritul său liber l-a împins mereu să meargă mai departe și să nu trăiască în trecut.

„Eu am luat altă direcție și m-am resetat. Sunt amintiri plăcute, frumoase, lucruri care fac parte din viața mea, dar eu sunt un tip care merge mai departe, nu trăiesc în trecut. Sunt un vizionar, mă împing cumva, singur, din forțele proprii, mă remontez, mă perpetuez să merg mai departe.

Nu cred că o să mai aibă loc (reunirea trupei Phoenix – n.r.), au fost niște momente, dar este foarte greu. Fiecare are personalitatea lui, fac lucruri diferite. Acum, muzical, nu știu dacă ne mai întâlnim, dar eu apreciez foarte mult ce face Nicu, duce mai departe numele cu niște instrumentiști tineri. Iar Nicu, asta este viața lui – Phoenix”, a punctat maestrul.

“Nu-i un lucru foarte bun pentru imaginea noastră ca popor”

Ovidiu Lipan Țăndărică i-a luat apărarea lui Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, după ce i-a fost respinsă primirea în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în urma examenului susținut.

Artistul este solidar cu Nicu Covaci, despre care spune că este un reper în muzică, un simbol al libertății și al unei întregi generații, tocmai de aceea nu ar fi trebuit să se ajungă la o astfel de situație, ci să se găsească o soluție.

Nu cred că el mai are nevoie să demonstreze, după ce o viață întreagă i s-au cântat hituri, compoziții, a fost un simbol al libertății. Noi suntem un simbol al libertății, cu fuga care-a fost. Ar fi trebuit să nu mai fie pus să dea examen sau ceva și să se fi găsit o soluție să-l accepte ca și compozitor.

Bine, el este la Uniunea Compozitorilor, cum suntem și eu, și colegii mei. Nicu este din anii ’60-’70, de când a început cu Phoenix. Eu nu sunt membru cum a vrut el să fie. Nici nu am vrut să dau examenul ăsta, nici să încerc, nici să nu încerc. Am cu totul alte preocupări.

Nu vreau să aprofundez subiectul mai departe, pentru că acolo sunt niște compozitori vechi, oameni care au terminat Conservatorul, care au făcut studii de compoziție. Sunt niște oameni în juriul acela, pianiști mari, orchestratori mari, compozitori. Dar, dacă vorbim de Nicu, un simbol al muzicii rock românești, ar fi trebuit să se găsească o soluție. Aici a fost o discrepanță pe care eu o văd”, a spus Ovidiu Lipan Țăndărică.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ovidiu Lipan Țăndărică, despre momentul-cheie din viața sa: „În cele șase zile, ascuns în boxă, am trăit de la agonie la extaz”

EXCLUSIV VIDEO | De unde vine numele legendarei trupe Phoenix? Nicu Covaci: ”Eram cei mai răi băieți din Timișoara și ne-am numit Sfinții. După o vreme, am fost interziși”

EXCLUSIV VIDEO | Muzica, între etichetă și libertate. Andrei Cavassi: „Nu mă interesează să fiu apreciat de un juriu, ci de oameni reali și adevărați”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului