O persoană, în vârstă de 55 de ani, a consumat câte 12 doze de energizant pe zi, timp de un an. Ce i s-a întâmplat bărbatului

Publicat: 25 06. 2021, 11:39
Actualizat: 25 06. 2021, 11:42
Foto: Unsplash.com

Lee Kamen, în vârstă de 55 de ani, din Marea Britanie, a suferit un atac de cord după ce a băut între 8 și 12 doze de băuturi energizante în fiecare zi, timp de un an. Evenimentul s-a produs în 2017.

„Obișnuiam să beau între opt și doisprezece băuturi energizante pe zi, Red Bull și Monster. Cumpărau cutii cu douăzeci și patru de doze și le consumam ca orice altă băutură. Am muncit mult și l-am băut pentru a mă menține. Asta a durat aproximativ un an”, spune el.

Lee Kamen a supraviețuit, dar a avut nevoie de  un stent (un dispozitiv folosit în cardiologie pentru a menține o arteră deschisă) și trebuie să ia medicamente pe viață,  notează Independent.co.uk.

„Când eram în spital, medicul mi-a explicat că principala cauza a infarctului a fost consumul de băuturi energizante. Habar n-aveam că este rău să le beau”, spune el.

Al doilea șoc a venit atunci când fiica lui de 10 ani a venit acasă de la școală într-o zi cu o cutie cu o băutură energizantă în mână, pe care a „golit-o direct în chiuvetă.” După ce a descoperit că a cumpărat-o de la un magazin din apropiere, acesta a trimis școlii un e-mail pentru a-i avertiza pe părinți.

Lupta sa – interzicerea vânzării acestor băuturi către minori

Acest tată dorește să se exprime cu scopul de a educa adulții și militează să interzică vânzarea acestor băuturi sub 16 ani.

La începutul acestui an, un raport de caz publicat în revista științifică BMJ Case Reports a detaliat modul în care un tânăr de 21 de ani, fără antecedente medicale, a suferit insuficiență cardiacă biventriculară severă (când ambele părți ale inimii sunt afectate) după ce au băut patru cutii de băuturi energizante. în fiecare zi timp de doi ani.

Citește și: Un tânăr de 26 de ani a ajuns pe masa de operație după ce a consumat zilnic între opt și zece doze de energizante

Pacientul a ajuns în cele din urmă la terapie intensivă după patru luni de dificultăți de respirație, în timp ce stătea culcat și pierdea în greutate.

În timp ce aceste produse câștigă popularitate la nivel mondial, impactul consumului excesiv și cronic asupra sistemului cardiovascular rămâne slab înțeles.

În Franța, asociația de consumatori Consommation logement cadre de vie (CLCV) militează pentru o mai bună supraveghere după ce a analizat eticheta a 10 dintre branduri în martie, anul trecut. În special, lista ingredientelor arată: zahăr, glucoză și sirop de glucoză se află în partea de sus a listei după apa carbogazoasă, ceea ce explică de ce 8 din 10 băuturi au un Nutri-Score D sau E.

În 2017, Anses, care a evaluat siguranța acestor băuturi de mai multe ori, a dezvăluit că peste 200 de cazuri de reacții adverse au fost raportate în cadrul unui sistem de monitorizare creat din 2008.