Omul cu servieta neagră care ajută persoanele să DISPARĂ FĂRĂ URMĂ. Bărbatul le oferă posibilitatea să se ”evapore”

Publicat: 30 03. 2023, 18:41
Actualizat: 30 03. 2023, 18:43
Sursă Foto - Envato

Fiecare dintre noi a avut un moment în care și-a dorit să dispară, din cauza problemelor sau a altor lucruri, însă de cele mai multe ori, rămâne doar un gând. Totuși, în alte țări există anumite persoane care te pot ajuta să dispari, la propriu. Iată despre ce e vorba.

Un bărbat din Japonia are un job cu totul neobișnuit. Naoki Iwabuchi ajută oamenii să se „evapore”.

Iwabuchi s-a specializat într-o activitate neobișnuită, clienții săi vor, pur și simplu, să dispară, iar el îi ajută.

În toată lumea, fie că vorbim de Statele Unite, Marea Britanie, Germania sau Spania, există persoane care decid să dispară fără să se uite în urma lor, își părăsesc casele, famiilie și dintr-o dată încep o nouă viață.

În Japonia, aceștor oameni li se spune ”jouhatsu”. Este termenul pentru ”evaporare”, dar se referă și la cei care dispar din propria voință și stau ascunși ani la rând, chiar decenii.

În 2021, aproximativ 80.000 de oameni au dispărut în Japonia, potrivit statisticilor.

Din acești ”oameni evaporați”, mulți au ales să dispară ca să scape de datorii, de violența domestică sau pentru că s-au săturat de viața pe care o duceau și au decis să o ia de la zero în altă parte, se arată într-un documentar realizat de South China Morning Post (SCMP).

Femeile, primele care vor să dispară din peisaj

În orășelul Chiba, situat la doar 55 de kilometri de Tokyo, Naoki Iwabuchi are o ocupație ieșită din comun.

Afacerea lui nu este singura de acest gen, sunt și alții care ajută oamenii, în special femeile abuzate și victimele hărțuirii, să dispară din societate și să călătorească într-un loc sigur.

E o activitate plină de riscuri și de pericole, astfel că Iwabuchi poartă tot timpul o servietă neagră, discretă, ”de autoapărare”, care prin deschidere se transformă cât ai clipi într-un scut de apărare plin de arme.

Poartă la el și un baston retractabil pe care îl folosește pentru apărare.

„Evadările de noapte sunt riscante și mereu apar probleme. Nu cred că e o zi fără probleme”, a spus el, potrivit NewsonJapan.

Iwabuchi și-a început afacerea în urmă cu 16 ani, când și-a dat seama că tot mai multe femei se confruntau cu violența domestică și nu puteau să scape de coșmarurile prin care treceau.

Astfel, a ales să se ocupe cu asta, să le ajute să fugă, iar de atunci cam 90% din clienții săi sunt femei, iar restul bărbați.

Acum numărul celor care vor să dispară e de trei ori mai mare decât înainte de pandemia de Covid-19, menționează  Iwabuchi.

Los Angeles Times scria în urmă cu ani buni că serviciile ”yonigeya” costă între 2.000 și 20.000 de dolari, în funcție de riscul și de complexitatea operațiunii de extragere.

În unele cazuri, cei care ajută la evadare pot fi nevoiți să se deghizeze în spălători de geamuri sau în comercianți de saltele (tatami) pentru a acționa fără să atragă atenția.

Odată ”evaporați”, e ușor pentru cei care fug să-și păstreze anonimatul și să se ascundă la vedere în Japonia.

Sociologul Hiroki Nakamori a declarat în 2020 pentru BBC că viața personală este foarte respectată în Japonia, astfel că persoanele care dispar pot să retragă bani de la ATM fără să fie depistate.

„Poliția nu va interveni dacă nu există alt motiv, precum o crimă sau un accident. Tot ce poate să facă familia este să plătească mult pentru un detectiv privat. Asta-i tot”, a spus acesta.