Japonia solicită o reuniune de urgență a ONU după ce Coreea de Nord a lansat alte două RACHETE balistice/Sora liderului nord-coreean avertizează SUA să oprească exercițiile militare în regiune

Japonia solicită o reuniune de urgență a ONU după ce Coreea de Nord a lansat alte două RACHETE balistice/Sora liderului nord-coreean avertizează SUA să oprească exercițiile militare în regiune
Publicat: 20/02/2023, 11:28
Actualizat: 20/02/2023, 11:35

Guvernul japonez solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu lansările de rachete ale Republicii Coreea de Nord, a declarat luni premierul japonez Fumio Kishida.

„Coreea de Nord a lansat rachete balistice după ce o rachetă balistică intercontinentală a fost lansată pe 18 februarie. Prin urmare, acum solicităm o ședință de urgență din partea Consiliului de Securitate al ONU”, a spus el.

Prim-ministrul Japoniei a declarat, de asemenea, necesitatea unei cooperări strânse atât într-un format bilateral cu Statele Unite, cât și într-un format trilateral, cu participarea Coreei de Sud.

Armata sud-coreeană a anunţat că Phenianul a lansat două rachete, în timp ce Paza de coastă japoneză a declarat că trei proiectile care ar putea fi rachete balistice au fost lansate la scurt timp după ora locală 7:00 (duminică, 22:00 GMT), toate căzând în câteva minute. Toate trei au aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei, a precizat postul public de televiziune NHK, conform news.ro.

Lansarea are loc la nici două zile după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în mare, în largul coastei de vest a Japoniei, în ceea ce a numit un „exerciţiu de lansare surpriză”.

Phenianul a confirmat duminică că a lansat cu o zi înainte o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), într-un avertisment adresat Washingtonului şi Seulului, afirmând că testul-surpriză, încununat de succes, a demonstrat capacităţile sale de „contraatac nuclear letal”.

Japonia a declarat că racheta balistică intercontinentală lansată sâmbătă de Phenian a zburat timp de 66 de minute înainte de a se scufunda în afara zonei sale economice exclusive.

În replică la tesul nord-coreean de sâmbătă, armata sud-coreeană a declarat că a organizat manevre aeriene comune cu SUA, mobilizând avioane invizibile şi cel puţin un bombardier american cu rază lungă de acţiune B-1B.

Sora lui Kim Jong Un a transmis un mesaj amenințător către SUA

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a avertizat SUA să pună capăt tuturor exercițiilor militare din zonă, avertizând că țara ei ar putea transforma Pacificul într-un „poligon de tragere”.

„Frecvența utilizării Pacificului ca poligon de tragere depinde de caracterul de acțiune al forțelor americane”, a spus Kim Yo Jong într-o declarație transmisă de KCNA. „Suntem foarte conștienți de mișcarea forțelor americane, atacul strategic înseamnă de curând a fi rapid în jurul Peninsulei Coreene”.

Kim Yo Jong a respins pe de altă parte evaluarea unor experţi cu privire la capacităţile nord-coreene de lansare a rachetelor, după ce unii au subliniat că a fost nevoie de peste nouă ore pentru ca lansarea „surpriză” a rachetei să aibă loc, în urma unui ordin al liderului. În momentul lansării, Coreea de Sud nici măcar nu a ridicat avioane de recunoaştere, a spus Kim Yo Jong, potrivit Daily Mail.

„Ei vor spune că avioanele lor de recunoaştere nu au zburat în acel moment pentru că monitorizau cu aşa-numitele mijloace şi metode speciale în cadrul unei cooperări strânse între autorităţile de informaţii din Coreea de Sud şi SUA”, a spus ea.

Kim Yo Jong a adăugat că Nordul are o tehnologie şi o capacitate „satisfăcătoare” în materie de rachete, iar „acum se va concentra pe creşterea cantităţii forţei lor”, a reamintit ea ordinul dat de fratele său.

Lansarea rachetei de luni este al treilea test major de armament al Nordului în acest an, după ce Phenianul a ameninţat cu un răspuns „fără precedent, persistent şi puternic”, atunci când Coreea de Sud şi Statele Unite se pregăteau pentru exerciţiile lor militare anuale. Aceste exerciţii sunt parte a eforturilor de a respinge ameninţarea tot mai mare, nucleară şi cu rachete, pe care o reprezintă Coreea de Nord.

Anul trecut, Phenianul a efectuat un număr record de lansări – 37, fiind lansate peste 70 de rachete.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...