VIDEO | Palatul Băncii Marmorosch Blank, hotel de cinci stele (DOCUMENTAR)

Publicat: 25 08. 2022, 21:30

This browser does not support the video element.

Palatul Băncii Marmorosch Blank a fost sediul Băncii Marmorosch Blank în perioada interbelică. Acesta a fost ridicat între anii 1915-1923, după planurile arhitectului Petre Antonescu.

Edificiul este construit într-o tendință neoromânească formată din mai multe stiluri: bizantine, gotice, moldovenești. În interior, palatul a fost decorat în stilul neoromânesc de către Cecilia Cuțescu-Storck. În anul 1993, după un proiect al arhitectului Tiberiu Boitan, clădirea a fost extinsă spre centrul vechi.

Banca Marmorosch, Blank & Co. a fost o bancă istorică românească înființată în 1848 de către Iacob Marmorosch. Acesta s-a asociat cu Mauriciu Blank și au pus bazele noii bănci.

Banca a avut sediul în Palat. Este cunoscută pentru importanța pe care a avut-o, la începutul anilor 1920, pentru implicarea în politica românească, dar și pentru răsunătorul ei faliment din 1931. A fost desființată în 1948.

Banca Marmorosch este una din cele mai vechi bănci din România, fondată inițial în 1848, sub formă de casă de bancă, în contextul renașterii politice și naționale a țării. La început, sediul ei era într-o căsuță care se afla într-un vechi cartier din București.

În 1905, banca a fost transformată în societate pe acțiuni, cu un capital social de 8.000.000 de lei. În plus, capitalul a fost sporit până la 125.000.000 de lei. Banca avea relații de afaceri cu grupări bancare de renume din afara țării: germane, austriece, franceze și americane. Banca era folosită de către acestea drept canal principal pentru pătrunderea capitalurilor occidentale în economia României.

Așa se face că în anii 1920, Banca Marmorosch Blank era cea mai puternică bancă comercială din România. În anul 1923, banca avea 25 de sucursale în Regat și patru în străinătate, la Paris, Istanbul, Viena și New York. Mai mult decât atât, controla peste 100 de firme prin intermediul cărora era puternic legată de marile companii din fosta tabără a Aliaților din Primul Război Mondial.

În anul 1930, a avut loc o criză economică mondială. Atunci, Banca Marmorosch Blank a intrat în incapacitate de plată. Astfel, nu a mai putut face față cererilor de restituire a depozitelor și a intrat în faliment. Aici a intervenit Banca Națională a României. În acest caz, a preluat debite insolubile și i-a acordat credit preferențial. Mai târziu, a obținut concesiunea pentru desfacerea de tutun și sare care au fost până atunci monopolul exclusiv al Statului.

Firma care a preluat, în numele băncii, monopolul statului în domeniul tutunului și țigărilor, s-a angajat să achite creditul acordat de către BNR într-un termen de 14 ani. Banca a reușit, astfel, să se mențină până în 1948, anul în care a și împlinit un secol de la înființare. În același an, însă a fost naționalizată.

În prezent, clădirea băncii a fost transformată într-un hotel de cinci stele în care s-au investit peste 40 de milioane de euro. Construcția a fost cumpărată de o companie lituaniană.

Noii proprietari s-au ocupat de restaurarea ei și au creat unul dintre cele mai frumoase hoteluri din București. Întregul proces s-ar fi bazat pe studii de specialitate, pentru a știi exact ce este obligatoriu să se păstreze și să se pună în valoare.