Papa Francisc, suveranul pontif al premierelor. 12 ani de pontificat sub crezul unei biserici pentru săraci

Publicat: 21 04. 2025, 11:47
Actualizat: 21 04. 2025, 16:56
93e8ee71-f435-4f06-b482-5afcd0911ef9

Jorge Mario Bergoglio, care și-a ales numele Papa Francisc atunci când a fost ales suveran pontif, s-a stins din viață luni, 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, după 12 ani de pontificat.

„Dragi frați și surori, cu durere profundă, trebuie să anunț moartea părintelui nostru, Sfântul Părinte Papa Francisc”, a declarat cardinalul Kevin Farrell, citat de agenția de presă ANSA.

Suveranul Pontif – care era născut pe 17 decembrie 1936 se afla la reședința San Marta din Roma, unde fusese transferat după externarea din Policlinica Gemelli.  (mai multe detalii AICI)

Papa Francisc a fost ales în fruntea Bisericii Catolice pe 13 martie 2013, când Conclavul Cardinalilor l-a ales pe ales cardinalul Jorge Mario Bergoglio să fie cel de-al 266-lea Suveran Pontif al Bisericii Catolice, după demisia lui Bendict al XVI-lea.

La ora 20:06, ora României, la balconul Capelei Sixtine, Cardinalul Tauran a făcut anunțul oficial: „Habemus Papam”.

Papa Francisc își dorea o „biserică a săracilor”

La momentul respectiv, noul Papă a explicat de ce a ales numele de Francisc, referindu-se la Sfântul Francisc din Assisi, sfântul săracilor.

„Francisc este numele păcii, aşa mi-a intrat în inimă acest nume”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc și-a dorit foarte mult o „biserică a săracilor”.

„Aş vrea atât de mult o Biserică săracă, pentru săraci”, a declarat Papa Francisc în fașa jurnaliștilor.

„Vrem să-i cerem Domnului să asculte strigătul nostru și să vină în ajutorul nostru. Să nu uităm că prima marginalizare de care suferă cei săraci este cea spirituală”, a spus Papa Francisc la întâlnirea cu câteva sute de oameni săraci din diferite țări, organizată vineri, 12 noiembrie 2021, la Assisi, în contextul Zilei Mondiale a Săracilor.

Premierele pontificatului său

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio și-a ales numele de Papa Francisc. Suveranul pontif, un cardinal argentinian, a fost primul lider al Bisericii Catolice care vine din exteriorul continentului european în mai bine de un mileniu și este primul pontif sud-american din istorie.

O altă premieră pe care a stabilit-o Papa Francisc este aceea că este primul suveran pontif iezuit, un ordin religios ale cărui baze au fost puse în secolul al XV-lea de către Ignațiu de Loyola. A fost pentru prima oară în aproximativ 100 de ani când un suveran pontif a fost ales la al cincilea scrutin.

Scrutinul din martie 2013 a stabilit o nouă premieră istorică, respectiv conviețuirea a doi papi, Papa Francisc și Bendict al XVI-lea, care a demisionat în 11 februarie 2013, care a primit titlul de papă emerit.

  • Atunci când a fost ales papă, Jorge Mario Bergoglio era în vârstă de 76 de ani. El s-a născut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936, într-o familie de italieni.
  • După ce a studiat la seminarul teologic catolic din orașul Villa Devoto, Papa Francisc a intrat în Societatea Iezuită în martie 1958. A obținut diploma de licență în Filosofie Colegiul Maximo San Jose din San Miguel, apoi a predat Literatură și Psihologie la Colegiul „Inmaculada” din Santa Fe și la Colegiul „Salvador” din Buenos Aires.
  • El a fost hirotonit preot în decembrie 1969, după care a absolvit Facultatea de Filosofie și Teologie din San Miguel.
  • Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001.

Din punctul de vedere al gândirii teologice, Jorge Mario Bergoglio a fost considerat apropiat de organizația conservatoare laică Comuniune și Eliberare, o mișcare afiliată Bisericii Romano-Catolice.

Din punctul de vedere al gândirii sociale a Bisericii, Bergoglio a pledat pentru ajutarea săracilor și evidențiază importanța justiției sociale.

Probleme medicale

Liderul Bisericii Catolice le transmisese credincioșilor, pe 16 martie, în mesajul care însoțește rugăciunea de duminică, „Angelus”, că se simte „fragil” și le mulțumea tuturor celor care se roagă pentru însănătoșirea sa.

Suveranul pontif, în vârstă de 88 de ani, era internat în spitalul Gemelli din Roma din 14 februarie 2025, din cauza unei bronșite care s-a agravat, evoluând într-o dublă pneumonie.

Potrivit unei informări din 15 martie Papa Francisc urma să rămână internat pentru a-și continua tratamentul, în pofida unei îmbunătățiri progresive a stării sale de sănătate.

„Starea clinică a Sfântului Părinte a rămas stabilă, confirmând progresele evidențiate în ultima săptămână. Oxigenoterapia cu debit mare continuă, reducându-se progresiv necesitatea ventilației mecanice non-invazive, pe timp de noapte”, a notat Vatican News.

Starea lui s-a îmbunătățit față de cea de la o săptămână după spitalizarea din 14 februarie, când unul din medicii lui, profesorul Sergio Alfieri, a afirmat în fața presei că viața papei era „în pericol.”

Spitalizarea papei Francisc, cea mai lungă din pontificatul său, a survenit pe fondul unei sănătăți deja slăbite de problemele medicale din ultimii ani: supraponderal și cu dureri la genunchi, suveranul pontif a suferit, printre altele, intervenții la colon și la abdomen, precum și multe infecții respiratorii.

El a suferit de o fragilitate respiratorie, în special din cauza extirpării lobului superior al plămânului drept pe când avea vârsta de 21 de ani.

Sursa foto: Vatican


Citiți și:

JORGE MARIO BERGOGLIO ESTE NOUL PAPĂ. Cum a devenit FRANCISC noul suveran pontif

PAPA FRANCISC. Cine este NOUL PAPĂ, JORGE MARIO BERGOGLIO. PAPA FRANCISC se opune avortului, eutanasiei și căsătoriei între homosexuali