Premierul s-a întâlnit cu delegația agenției OCDE pentru energie nucleară. Nicolae Ciucă: Sunt proiecte care vor contribui la atingerea independenței energetice

Publicat: 05 05. 2022, 16:07
Sursa foto: Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae – Ionel Ciucă s-a întâlnit joi, la Palatul Victoria, cu delegația Agenției pentru Energie Nucleară (Nuclear Energy Agency – NEA), care funcționează sub umbrela Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de directorul general William D. Magwood al IV-lea.

Delegația condusă de directorul general al Agenției pentru Energie Nucleară (NEA) a ajuns la București pentru dezvoltarea cooperării cu România. Agenția guvernamentală din cadrul OCDE facilitează cooperarea între țări cu tehnologii și infrastructuri nucleare avansate ce urmăresc să atingă excelența în domeniul nuclear privind siguranța, tehnologiile, știința, protecția mediului și legislația aferentă.

Potrivit unei informări a Guvernului, principalele teme abordate au vizat aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), inițiativa regională privind dezvoltarea în domeniul nuclear și colaborarea dintre România și NEA.

Astfel, premierul Nicolae Ciucă a reliefat importanța pe care România o acordă capabilităților nucleare și relevanța NEA, agenție în care România este deja reprezentată pentru procesul de aderare la OCDE, care este o țintă asumată la nivel național.

„Guvernul susține dezvoltarea programului nuclear românesc”

Prim-ministrul a arătat disponibilitatea de a dezvolta capacitatea României de producere a energiei nucleare, folosind tehnologia nord-americană, element ce particularizează țara noastră în regiune.

„Guvernul susține dezvoltarea programului nuclear românesc, prin proiecte substanțiale de investiții, având în vedere rolul energiei nucleare în strategia energetică a României. Decizia luată la nivel european de a accepta energia nucleară ca fiind energie de tranziție către economia curată ne încurajează să sprijinim investițiile în noile capabilități care includ atât noi reactoare, cât și utilizarea tehnologiei SMR. Sunt proiecte care vor contribui la întărirea profilului țării noastre din perspectiva producției de energie și de atingere a independenței energetice, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a afirmat premierul.

Conform documentului citat, în acest sens, pentru România reprezintă priorități atât pregătirea angajaților în domeniu, cât și dezvoltarea rețelei de producere și transport a energiei.

Directorul general al NEA- OCDE a confirmat, la rândul său, disponibilitatea de sprijin din perspectiva creșterii capabilităților de a produce energie nucleară, evidențiind rolul pozitiv pe care apartenența României la această agenție îl poate juca în procesul de aderare la OCDE, a transmis Guvernul.

Guvernul a precizat că investițiile în domeniul nuclear reprezintă oportunități pentru mediul de afaceri, iar în acest sens sprijinul guvernamental poate contribui la coagularea de noi proiecte. În cadrul dialogului au fost menționate principalele avantaje al energiei nucleare, care poate reduce emisiile de carbon reprezentând o alternativă la gazul rusesc, inclusiv în domeniul industrial, se arată în documentul transmis.

20% din energia României

Cele două reactoare de la Centrala nuclearoelectrică Cernavodă  asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României, conform datelor societății naționale Nuclearelectrica. Fiecare cu o putere instalată de producție de 700 MW. CNE Cernavodă utilizează tehnologia canadiană CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium) folosind uraniul natural ca și combustibil și apa grea ca moderator și agent de răcire.

în noiembrie anul trecut, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat, la Glasgow, acordul pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (Small Modular Reactor – SMR) în România. Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni

În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. Pentru moment însă, în Europa aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

România și-a propus să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și să reducă dependența de importuri de combustibili fosili de la 20,8% la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care contribuie în prezent cu 33% la producția de energie fără emisii a țării va avea un rol esențial în asigurarea stabilitatii energetice a Romaniei, reducerea importurilor si realizarea obiectivelor de decarbonizare, precum și in asigurarea tranziției energetice către o economie fără carbon.