Compania americană cu care Nuclearelectrica are parteneriat începe producția de componente pentru mini-reactoare nucleare

Compania americană cu care Nuclearelectrica are parteneriat începe producția de componente pentru mini-reactoare nucleare
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 27/04/2022, 12:53

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a salutat, miercuri, parteneriatul dintre compania americană NuScale Power – cea cu care Societatea Națională Nuclearelectrica din România colaborează pentru amplasarea unei centrale cu reactor modular de mici dimensiuni, primul din Europa, cu compania Doosan Enerbility, care pune bazele încerii producției de componente pentru aceasta.

„România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa!”, a anunțat, miercuri, ministrul Virgil Popescu, într-o postare pe contul de Facebook.

„România își va asigura inclusiv securitatea energetică”

Ministrul Energiei a precizat că NuScale Power, companie americană, și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR. „Cei de la NuScale au anunțat că anul acesta încep procesul de fabricare a componentelor reactoarelor. Doosan Enerbility urmează să înceapă producția de echipamente principale pentru reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, în baza unui acord semnat zilele acestea. Salut încheierea acestui nou parteneriat, prin care, implicit, și România își va asigura inclusiv securitatea energetică”, a precizat Virgil Popescu.

Ministrul este cel care anunțase, în noiembrie anul trecut, că directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat, la Glasgow, acordul pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni  (Small Modular Reactor – SMR) în România. Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni

În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. Pentru moment însă, în Europa aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Conform comunicatului recent al companiei americane NuScale – care a semnat în noiembrie anul trecut un acord cu Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa – procesul de fabricare a componentelor reactoarelor va începe anul acesta și estimat că va ajuge la capacitatea maximă de producție în doua jumătate a anului 2023.

Compania coreeană se așteaptă ca materialele produse de Doosan să sprijine prima instalare comercială a reactoarelor NuScale, pentru proiectul de producție de energie fără emisii de carbon al Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), SUA. În colaborare cu Doosan, furnizori americani și alții, NuScale se așteaptă ca proiectul să aducă energie nucleară sigură și fără CO2 clienților UAMPS până la sfârșitul deceniului, după cum a precizat compania.

Câtă energie nucleară se produce în România

România plănuiește să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și să reducă dependența de importuri de combustibili fosili de la 20,8% la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care contribuie în prezent cu 33% la producția de energie fără emisii a țării va avea un rol esențial în asigurarea stabilitatii energetice a Romaniei, reducerea importurilor si realizarea obiectivelor de decarbonizare, precum și in asigurarea tranziției energetice către o economie fără carbon.

În prezent, conform datelor în timp real ale Transelectica, de la ora 12:31, aproape 20% din producția României de energeie electrică provine din sursa nucleară:

34.52% Hidro – 2467 MW

19.25% Nuclear – 1376 MW

17.56% Cărbune – 1255 MW

16.96% Hidrocarburi – 1212 MW

8.52% Foto – 609 MW

2.52% Eolian – 180 MW

0.67% Biomasă – 48 MW

Total: 7.147 MW – Productia în 27-04-2022 ora 12:31:27

Conform celor mai recente date oficiale ale privind resursele de energie, publicate de Institutul Național de Statistică, în primele două luni ale anului, resursele de energie electrică au fost de 11.323,1 milioane kWh , dintre care cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 1.982,7 milioane kWh.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult