Prima tranșă de vaccin anti-Covid de la Moderna a intrat în România! Cele 14.000 de doze au ajuns pe cale terestră (FOTO / VIDEO)

Publicat: 12 01. 2021, 23:30
Actualizat: 13 01. 2021, 01:08

Cele 14.000 de doze din prima tranșă de vaccin anti-Covid produs de Moderna au ajuns în România, marți seară, prin Punctul de Trecere al Frontierei  (PTF) Nădlac 2, anunță platforma guvernamentală RO Vaccinare.

Dozele vor ajunge, miercuri dimineață, la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași

Cele două variante de vaccinuri disponibile, în acest moment, în Uniunea Europeană (UE) sunt foarte asemănătoare.

Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%, iar ambele utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager, amintește Mediafax.

Cât timp oferă imunitate vaccinul anti-Covid de la Moderna. Răspunsul vine chiar de la directorul companiei producătoare

Anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna ar oferi o protecție de cel puțin doi ani împotriva noului coronavirus, a declarat, joi, directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel.

 Scenariul de coșmar care a fost descris în mass-media în primăvară, cu un vaccin care funcționează doar o lună sau două, este în afara discuției. Anticorpii generați de vaccin în organismul uman se pierd foarte greu. Credem că va exista un potențial de protecție pentru vreo doi ani, după administrare”, a declarat directorul Moderna, în cadrul unei conferinţe de presă.

Valeriu Gheorghiță răspunde la întrebarea care stă ”pe buzele” multor români: „Putem alege între vaccinul Pfizer sau Moderna?”

Întrebat dacă o persoană va putea alege singură cu ce vaccin să se imunizeze, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, într-o conferință de presă, că decizia va aparține personalului din centrele de vaccinare, în funcție de disponibilitatea flacoanelor.

Dacă va fi disponibil la locul de vaccinare, pacientul poate primi tipul de vaccin pe care îl dorește”, a precizat medicul.

FOTO & VIDEO: ISU Arad & Facebook/RO Vaccinare