Cum funcționează vaccinul COVID-19 dezvoltat de Moderna

Cum funcționează vaccinul COVID-19 dezvoltat de Moderna
Cum funcționează vaccinul COVID-19 dezvoltat de Moderna / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 06/01/2021, 16:30
Actualizat: 06/01/2021, 16:30

Testele clinice realizate de companie sugerează faptul că vaccinul este eficient în proporție de 94% împotriva COVID-19. Nicio persoană care a fost vaccinată cu serul, cunoscut sub numele de mRNA-1273, nu a dezvoltat o formă gravă de coronavirus.

Compania americană Moderna a declarat că rezultatele studiilor indică faptul că vaccinul este în general bine tolerat și nu prezintă probleme serioase de siguranță, informează PA.

Cum funcționează vaccinul dezvoltat de Moderna?

Vaccinul Moderna funcționează într-un mod foarte similar cu cel dezvoltat de Pfizer / BioNTech. Coronavirusul are proteine spike pe care le folosește pentru a intra în celulele umane. Vaccinurile COVID-19 vizează această proteină spike.

Vaccinurile Moderna și Pfizer utilizează ARN messenger sintetic (ARNm), un material genetic care conține informații despre proteina spike. Vaccinurile oferă organismului „instrucțiuni” pentru a produce o cantitate mică din această proteină care, odată detectată de sistemul imunitar, duce la producerea de anticorpi.

Vaccinul Moderna nu necesită aceeași procedură de depozitare ca cel dezvoltat de Pfizer (-70 de grade) și poate rămâne stabil la temperatura normală a frigiderului timp de 30 de zile.

Cât de eficient este?

Studiile efectuate pe mai mult de 30.000 de persoane din SUA au arătat că jabul vaccinul Moderna este eficient în proporție de 94% în prevenirea coronavirusului.

Eficacitatea poate scădea în timp, însă oamenii de știință au declarat că vaccinul ar trebui să protejeze împotriva a aproximativ nouă din 10 cazuri de COVID-19.

Moderna nu a identificat probleme de siguranță semnificative și vaccinul său a fost aprobat pentru utilizare în SUA. De asemenea, și Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă utilizarea acestuia.

Determină producerea de anticorpi și celule T?

S-a demonstrat că vaccinurile Pfizer, AstraZeneca și Moderna determina producerea de anticorpi, cât și de celulele T.

Anticorpii sunt proteine ​​care se leagă de invadatorii străini ai corpului și spun sistemului imunitar că trebuie să acționeze.

Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge care vânează celulele infectate din corp și le distrug. Aproape toate vaccinurile eficiente induc producerea de anticorpi, cât și de celulele T.

Vaccinul dezvoltat de Moderna poate ajuta și persoanele în vârstă?

Au existat îngrijorări cu privire la faptul că un vaccin COVID-19 nu va funcționa la fel de bine la persoanele în vârstă, la fel ca vaccinul gripal anual. Dar datele de la Moderna sugerează că serul este extrem de eficient în prevenirea îmbolnăvirii oamenilor și funcționează la toate grupele de vârstă, inclusiv în cazul persoanelor în vârstă.

De asemenea, s-a demonstrat că vaccinurile Pfizer și AstraZeneca funcționează eficient la vârstnici.