Raed Arafat, noi declarații despre TRAGEDIA de la Crevedia: ”Nu a fost respectată legislația, este treaba Procuraturii să verifice”

Raed Arafat, noi declarații despre TRAGEDIA de la Crevedia: ”Nu a fost respectată legislația, este treaba Procuraturii să verifice”
Dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șeful DSU
Publicat: 28/08/2023, 12:40
Actualizat: 28/08/2023, 12:59

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că situația de la Crevedia nu poate fi comparată cu cea de la Colectiv, ci mai degrabă cu cea de la Mihăilești, din anul 2004.

Raed Arafat a precizat că trebuie analizate toate condițiile care au dus la această tragedie, dar este un lucru cert că legislația nu a fost respectată, fiind vorba despre o stație GPL care, oficial, era închisă.

”În primul rând, oricând se întâmplă așa ceva trebuie să vedem locul în care s-a întâmplat și condițiile care au dus la accident, cine l-a generat și cum a fost generat. Un lucru este evident: nu a fost respectată legislația, nu au fost respectate condițiile. Este o stație care este legal închisă. Au comunicat ei că nu mai au activități, dar după care nu știu ce alte subterfugii au găsit ei ca să nu mai fie în competenția Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Deci, aici trebuie văzut ce s-a întâmplat. Și aici nu mai este treaba noastră, este treaba Procuraturii să verifice ce a fost, care sunt responsabilitățile clare și cui trebuie să fie adresate aceste responsabilități, care au dus în final la apariția acestei tragedii”, a spus șeful DSU.

Verificările se fac la nivelul inspectoratului, respectiv dacă au fost căști afectate și n-au protejat oamenii (n.red. – pompierii). Arsurile care au apărut, au apărut la nivelul mâinilor, la unii poate n-au purtat mănușile, chiar dacă acestea există. Poate că unii au fost mai aproape și au avut arsuri mai mari. Acest lucru se știe, că avem doi care au fost transferați în stare critică, mai ales că aveau leziuni de inhalație. Analiza echipamentelor, tot, face parte din analiza internă pe care o fac pompierii”

Raed Arafat

”Nu putem spune că medicii noștri nu știu sau nu pot să rezolve”

Raed Arafat a mai transmis că – din ceea ce știe la momentul actual – încă mai există pacienți intubați, în urma rănilor suferite după explozia de la Crevedia.

”Nu pot să vă dau cifra exactă. Asta o să o comunice poate Ministerul Sănătății mai târziu. Mai există, mai erau un pacient sau doi intubați, dar acest lucru, transferul lor, suprafața arsă, fac parte din ecuație pentru a decide transferul sau nu. Noi am transferat mulți pacienți intubați”, a spus Arafat, citat de Mediafax. Șeful DSU a menționat și că la spitale din străinătate au fost trimise cazurile grave după tragedia de la Crevedia.

Majoritatea cazurilor care au fost duse sunt cazuri intubate, cazuri complexe, inclusiv dintre pompierii care au avut probleme la mâini au fost transferați afară. Ecuația care a stat la bază a fost decizia medicală.

Nu putem spune că medicii noștri nu știu sau nu pot să rezolve, dar când apar cazuri în care ai zeci de pacienți pe care îi internezi, normal că o parte dintre ei poți să îi trimiți în altă parte ca să decongestionezi spitalele care îi îngrijesc.

Mai ales că spitalele erau deja cu pacienți arși din alte incidente din țară și nu erau paturile goale, în așteptare. Lucru pe care l-am văzut și când am solicitat din alte țări. Sunt țări mult mai mari decât România și posibilitatea de oferire de locuri a fost 10, 2, 3 sau 4, pentru că asta este problema cu paturile pentru arși peste tot, indiferent câte faci în astfel de situație, cum era situația de acum, cum a fost situația când am avut 100 și ceva de răniți la Colectiv, atunci e clar că trebuie să decongestionezi într-o formă sau alta”, a explicat șeful DSU.

Tragedia de la Crevedia nu poate fi comparată cu tragedia de la Colectiv

Raed Arafat a mai spus că nu poate fi comparată situația de la Crevedia cu cea de la Colectiv, ci mai degrabă cu ceea ce s-a întâmplat în 2004 la Mihăilești. De această dată, tocmai datorită acțiunilor întreprinse de statul român, transferurile în străinătate s-au putut face rapid.

De această dată – și nu putem să comparăm cu Colectiv, nu e un incident egal cu ce a fost la Colectiv, mai degrabă cu ce a fost la Mihăilești –, situația de acum, transferurile s-au făcut mult mai rapid.

Asta este pentru că după Colectiv – și asta prin intervenția României – s-au creat mecanisme la nivelul protecției civile europene care ne-au permis să acționăm mult mai rapid. Deci, de la activare, au fost discuții, discuții între noi și diferite țări, discuții la nivelul Comisiei și s-au creat mecanisme clare pentru multiple victime, pentru arși în mod deosebit. Există și echipă de evaluare.

Dacă noi nu îi transferam în primele 24 de ore, altă abordare era să vină o echipă de evaluare, dar atunci transferul întârzia. Atunci noi ne-am bazat pe locurile oferite. Medicii noștri i-au ales pe cei care trebuie să plece și au fost trimiși”, a mai spus Raed Arafat.


Citește și:

VIDEO | Victor Ponta: „Acest stat trebuie salvat, fără el nu putem să trăim. Când arde casa, nu am cum doar eu și cu vecinii să o stingem”

Explozie la stația GPL din Crevedia. Un mort, 46 răniți, 8 în stare gravă, inclusiv pompieri. Patru răniți, transferați în Belgia și Italia

FOTOGRAFIE ȘOCANTĂ. Exploziile de la Crevedia au fost atât de puternice încât au topit căștile pompierilor

Imagini șocante la Crevedia! Oameni cu pielea arsă, conștienți, primesc îngrijiri medicale pe șosea

Analiștii anticipează că leul se va deprecia la peste 5 lei/euro, peste un an. „Încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale