Schema de plafonare în ENERGIE, schimbări pentru R. Moldova. Marcel Ciolacu: „Măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri”

Publicat: 23/05/2024, 14:10

Cabinetul Ciolacu a prelungit, printr-o ordonanță de urgență adoptată joi, măsurile de ajutor pentru reducerea riscului ca Republica Moldova să rămână în întuneric, incluse în schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Este vorba de continuarea obligațiilor impuse producătorilor români de a vinde peste Prut cantitățile necesare la preț reglementat, care a și scăzut față de varianta modificată a legislației. Totul vine în contextul memorandumului semnat de România și R. Moldova pentru consolidarea sistemului energetic moldovean, în vederea integrării cu piața europeană, și, bineînțeles, pe fondul situației de securitate declanșate de agresiunea rusă în Ucraina.

Executivul a adoptat, în ședința de joi, proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea art. VII¹ din Ordonanţa de urgenţă nr.119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

„Planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eșuat!”

„O altă decizie majoră vizează noul pachet de ajutor pentru Republica Moldova, adoptat prin ordonanță de urgență. În primul rând, continuăm exportul de energie, măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eșuat! Al doilea palier de sprijin este educația, ca parte a acordului nostru bilateral”, a declarat Marcel Ciolacu, la debutul ședinței de Guvern.

Necesitatea continuării ajutorului oferit Republicii Moldova prin modificarea actului normativ menționat este justificată de menținerea situației excepționale în domeniul energiei – situația de alertă pe piața energiei electrice este justificată prin vulnerabilitatea crescută a Republicii Moldova și riscurile în aprovizionarea cu energie electrică în condițiile dependenței de centrala termoelectrică de la Cuciurgan/regiunea transnistreană – MGRES, care asigură cca. 75% din necesarul de electricitate – și de importurile de energie. Considerând că MGRES utilizează o sursă nesigură de gaze naturale, sursă care nu poate asigura integral producția necesară de energie electrică, iar importurile din Ucraina nu sunt disponibile, singura soluție rămâne importul din România”, se arată nota de fundamentare a actului normativ adoptat.

„Întreruperea producției de energie electrică la centrala MGRES poate fi cauzată fie de sistarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom, fie de rezilierea contractului cu Energocom în vederea vânzării producției de energie pe piețele din Ucraina sau chiar România, întrucât acest punct de producție este deținut de o societate pe acțiuni privată, cu capital rusesc. Acest risc a apărut odată cu eliminarea stării de urgență declarate de Parlament și revenirea la aplicarea mecanismelor de piață, autoritățile Republicii Moldova neavând control decizional pe politica de vânzări a MGRES. Un alt risc generat de războiul hibrid, se poate manifesta pe piața gazelor naturale. Deschiderea pieței și apariția furnizorilor alternativi a creat posibilitatea furnizării de gaze în mod direcționat, la prețuri de dumping. Aceste practici pot să fie extinse și în domeniul energiei electrice, introducând distorsiuni ale pieței și inducând deficite de energie la consumatori”, arată documentul citat.

Conform notei de fundamentare, din punct de vedere al producătorilor de energie electrică vizați, această măsură va aduce beneficii economice, întrucât în ultimele luni tendințele prețurilor de pe piețele spot au fost descendente, iar prețul de referință avut în vedere se situează peste nivelul mediu. De asemenea, aceste contracte se bucură de stabilitatea executării.

Prețul reglementat a fost redus recent, din 1 aprilie, prin Ordonanța de urgență nr. 32/2024 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, măsuri a căror aplicare a fost extinsă până la 31 martie 2025 prin Legea nr. 206/2022 de aprobare a OUG nr. 27/2022.

Prin OUG nr. 32/2024 se prelungește durata schemei de sprijin pentru toți clienții finali din piața de energie electrică şi gaze naturale până la 31 martie 2026; Mecanismul de Achiziție Centralizată de Energie Electrică (MACEE) devine opțional de la 1 aprilie 2024 până la 31 decembrie 2024, după care va fi eliminat;  se modifică formula de calcul a Contribuției la Fondul de Tranziție Energetică pentru producători și pentru entitățile producătoare de energie electrică şi gaze naturale, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii de energie electrică şi gaze naturale, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale şi agregatorii independenți de energie electrică pentru activitatea de trading.

Aceasta a scăzut prețul reglementat pentru achiziția centralizată de energie electrică de la 450 de lei/MWh la 400 de lei/MWh, și același prag se aplică și pentru calculul Contribuției la Fondul de Tranziție Energetică pentru producători și pentru partenerii din contracte de hedging.

Partener pentru consolidarea sistemului energetic moldovean

De amintit că specialiștii OPEM, filiala Operatorului pieței de energie electrică și de gaze naturale (OPCOM) din România (OPCOM) din Republica Moldova, lucrează în prezent pentru operaționalizarea piețelor de energie electrică de peste Prut, după ce a obținut, pe 19 martie, licența de operator al pieței de energie electrică din Moldova, în urma deciziei Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la Chișinău. Potrivit oficialilor moldoveni, această acțiune constituie realizarea încă a unui important angajament al Republicii Moldova din sectorul energetic în raport cu partenerii europeni.

Desemnarea OPCOM, în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor, a fost una dintre clauzele memorandumului pe care miniștrii Energiei din România și Republica Moldova – Sebastian Burduja și Victor Parlicov – l-au semnat, pe 11 decembrie, la Chișinău.

Mai mult, anul trecut, compania de stat românească Transgaz a devenit oficial, prin compania Vestmoldtransgaz, operatorul național al sistemul național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova la numai aproximativ șase ani de când a preluat, prin câștigarea procedurii de privatizare, operarea, exploatarea și dispecerizarea gazoductul Ungheni-Chișinău.

Citiți și:

Piețele de energie din Moldova, pregătite de filiala OPCOM. Administrator: „Dacă totul va fi bine, vor fi funcționale până la finele anului 2024”

OFICIAL | Transgaz preia operațiunile din R. Moldova de la Gazprom. Ion Sterian: „Va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Dulceață de vișine și rubarbă. Delicatesă pentru zilele toride de vară
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Prima generație cu o rată a cancerului mai mare decât a părinților
×