Serviciile secrete americane: ”Este posibil ca originea COVID să nu fie identificată niciodată” / China reacționează: ”O mare farsă politică”

Serviciile secrete americane: ”Este posibil ca originea COVID să nu fie identificată niciodată” / China reacționează: ”O mare farsă politică”
”Este posibil ca originea COVID să nu fie identificată niciodată” | Foto - Profimedia Images
Publicat: 30/10/2021, 12:53

Potrivit unor rapoarte ale serviciilor secrete americane, după ce președintele Joe Biden a cerut o anchetă temeinică în legătură cu originea noului coronavirus, este foarte posibil ca răspunsul la întrebarea referitoare la originea COVID-19 să nu fie aflat niciodată.

Există o evidentă lipsă de informații, la acest nivel, iar o concluzie fermă nu poate fi trasă în acest moment. Transmiterea virusului de la animal la om rămâne, însă, o teorie plauzibilă, iar ipoteza conform căreia virusul ar fi fost ”scăpat” din laborator este, în continuare, valabilă.

Patru agenţii din comunitatea serviciilor secrete au ajuns la concluzia că este puţin probabil ca virusul SARS-CoV-2 să provină de la un animal infectat sau să fie o tulpină dintr-un alt virus, informează BBC.

Pe de altă parte, o altă agenţie consideră că este ”oarecum plauzibil” şi oferă ”încredere moderată” ipotezei conform căreia prima contaminare cu SARS-CoV-2 la om ar fi fost rezultatul unui accident de laborator, fiind vorba despre un experiment sau incident în manipularea animalelor testate, vizat fiind laboratorul Wuhan din China.

China critică raportul și acuză politizarea subiectului

Autoritățile chineze au reacționat și susțin, însă, că totul este ”o mare farsă politică”, acuzând SUA că ”politizează” acest subiect. Ar trebui ascultată părerea oamenilor de știință, transmit chinezii, o anchetă a serviciilor secrete fiind o abordare greșită a semnelor de întrebare referitoare la originile pandemiei.

China susține că lucrează, în continuare, pentru a identifica originea SARS-CoV-2, transmițând și că a existat o ”deschidere” pentru identificarea originii virusului și un sprijin permanent acordat oamenilor de știință.

”Faptul că Statele Unite se bazează pe serviciile secrete şi nu pe oamenii de ştiinţă pentru a afla originea virusului este o mare farsă politică. Am sprijinit eforturile ştiinţifice pentru identificarea originii coronavirusului şi vom continua să lucrăm la asta. Aşadar, ne opunem ferm încercărilor de a politiza această problemă”, a transmis ambasada chineză de la Washington, potrivit Reuters.

La începutul pandemiei de COVID-19, autorităţile chineze au făcut o legătură între primele cazuri de infectare cu piaţa de animale din Wuhan. Numai că, în 2021, mai multe articole din presa americană au arătat că teoria conform căreia virusul a apărut în laboratorul din Wuhan – în urma unui accident – rămâne cea mai plauzibilă.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase