VIDEO | Sorin Cîmpeanu: 1 copil din 3 nu mai vrea să susțină examentul de bacalaureat / Doar 66% dintre elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a s-au înscris pentru a susţine examenul de bacalaureat, mai puţîn decât în alţi ani

Publicat: 11 06. 2021, 23:34
Actualizat: 12 06. 2021, 00:03

This browser does not support the video element.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, vineri seară, la Digi 24, că problemele generate de pandemie s-au suprapus peste cele deja existente din întăţământul românesc şi au amplificat discrepanţa dintre rural şi urban. Totodată ministrul a discutat și situația dezastruasă care a dus la abandonul școlar general și de cazurile de bullying care au luat amploare în ultima vreme în țara noastră.

”Amplificarea acestor diferenţe a generat, pe de o parte, renunţarea la şcoală. Vedem, din păcate, şi în numărul celor înscrişi pentru examenul de bacalaureat, care sunt doar 114.000 din promoţia curentă, formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a. 66% înscrişi la examenul de bacalaureat  din promoţia curentă – 152.000 clasa a XII-a şi 21.000 elevi de clasa a XIII-a. Este un procent mai mic decât în anii anterior, procentul celor înscrişi la Bacalaureat, asta generaza îngrijorări cu privire la abandonul școlar.”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

cauza a abandonului școlar ar fi și bullyingul care a luat amploare în Româniaîn ultma vreme, în spațiul public au apărut mai multe cazuri în care anumiți elevi și eleve au fost bătuți sau umiliți de către alți elevi și chiar anumite cazuri situația a degenerat ajungându-se chiar și la suicid.

Din păcate vedem numai în această săptămâna numeroase cazuri de bullying.(…) este tot o pierdere a consecințelor care au fost înregistrate nu numai în plan educațional dar și în planul tulburărilor sociale, comportamentale și sociale”, declara ministrul la Digi24.

Minisitrul afirmă  „nici măcar nu sunt implementate grupurie de acțiune anti-bullying așa cu prevede legea în  de anult trecut”, dar ministrul oferă asigurări  începând cu următorul an școlar 2021-2022 în fiecare școală vor există grupuri de acțiune anti-bullying pentru  acest fenomen  fie stopat.

Va pot garanta  la începutul anului școlar 2021-2022 în fiecare școală va există un grup de acțiune anti-bullying. Legea spune  acest grup este format din directorul unității de învățământ, consilierul școlar, 3 cadre didactice formate în problematica violenței, 2 reprezentanți ai elevilor, un reprezentant al părinților și un reprezentant al autorităților locale. Aceste grupuri vor fi constituite în fiecare școală la începutul anului școlar. „Va garantez”, a declarat Ministrul Cîmpeanu vineri seara pentru Digi24.