Studiu despre COVID: Persoanele reinfectate pot face o formă mai gravă a bolii, dar vaccinarea oferă protecție ridicată în fața variantei Omicron. Reacția medicului Octavian Jurma

Publicat: 31 12. 2021, 17:31
Actualizat: 31 12. 2021, 18:37
FOTO: Facebook/Octavian Jurma

Persoanele care se reinfectează cu virusul SARS-Cov-2 pot face forme mai grave de Covid, potrivit unor studii realizate în mai multe zone ale lumii. În acest context, specialiștii recomandă vaccinarea cu doza 3 chiar și în cazul persoanelor trecute prin boală. Medicul Octavian Jurma susține că ultimele studii arată că vaccinarea oferă protecție ridicată în fața variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2.

„Cea mai bună veste, care vine fără nici o rezervă și este confirmată deja de numeroase studii independente, este că vaccinarea oferă în continuare o protecție ridicată față de formele grave de boală și deces iar vaccinarea cu booster (a 3-a doză) produce o protecție de 70% inclusiv față de infectarea cu Omicron. Vești bune sunt și pentru cei trecuți recent prin Delta care lasă în urmă o protecție bună față de formele grave de boală în cazul infectării cu Omicron chiar dacă nu poate împiedică reinfectarea”, a explicat Octavian Jurma, citat de Mediafax.

Totuși, specialistul atrage atenția că vaccinarea este recomandată și persoanelor trecute prin boală deoarece reinfectarea poate duce la forme mai grave COVID.

„În toate cazurile de infectare este însă preferabilă dobândirea imunității hibride prin vaccinare decât reinfectarea. Sunt studii care sugerează că reinfectarea poate duce la forme mai grave de boală iar co-infectarea (infectarea simultan cu multiple tulpini sau virusuri) este un factor agravant mai ales în cazul co-infectării cu gripă”, a precizat medicul.

Numărul cazurilor cu varianta Omicron a ajuns în România la 43, conform Ministerului Sănătății.


Vă recomandăm și: