Tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Vei avea o recoltă bogată și multe kilograme de fructe

Publicat: 19 04. 2025, 08:29
foto ilustrativa sursa foto Envato
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Schema de tratament preventiv de primăvară pentru pomii fructiferi. Iată ce trebuie să faci ca să ai o recoltă bogată.

Primăvara, pomii fructiferi din grădină au nevoie de o îngrijire corespunzătoare, pentru a se dezvolta frumos și a avea o recoltă bogată. Este important să elimi buruienile și să aplici tăieri, precum și să pui îngrășăminte și să efectuezi tratamentele fitosanitare necesare.

Tratamentul trebuie ales correct și aplicat la momentul potrivit pentru ca pomii să producă fructe sănătoase și de calitate. Trebuie utilizate fungicide pentru a proteja pomii fructiferi de instalarea anumitor boli, ca făinarea, rapanul, focul bacterian și monilioza. Aceste boli pot afecta fructele și frunzele, iaar pagubele sunt considerabile.

Cei care vor să știe când este recomandat să se aplice tratamentele, sunt anumite faze de care trebuie să țină cont. Primăvara, înainte de înflorire, reprezintă una dintre cele mai importante perioade.

În acest anotimp, trebuie aplicate tratamente care previn și controlează apariția unor boli și dăunători. Alte tratamente pot să fie aplicate după înflorire, înainte de perioada de fructificare, pentru menținerea sănătății pomilor, precum și pentru a avea o recoltă sănătoasă.

Se recomandă aplicarea tratamentelor și de la formarea fructelor și până la intrarea în pârgă. În timpul înfloririi, trebuie să eviți să aplici tratamentele deoarece pot afecta albinele și alte insecte polenizatoare. Aceste insecte trebuie protejate deoarece contribuie la menținerea echilibrului în ecosystem și asigură producția de fructe sănătoase.

După primul tratament, poate fi aplicat următorul, însă numai după ce trece o perioadă.

„Va trebui să urmăriți starea de vegetație a pomilor. Când vedeți că pomii sunt în buton (floarea nedesfăcută, bobocul), atunci va trebui să faceți următorul tratament pentru gărgărița bobocilor de măr și pentru bolile care se pot instala, când la măr apar deja frunzulițele”, a explicat Dr. ing. Horia Ghibu în cadrul emisiunii Ce vor plantele, de la Agro TV.

Se va aplica un fungicide (Score) diluat în 10 litre de apă împreună cu un insecticid (Mavrik) de 5 ml. Dacă există pruni în grădină, trebuie adăugat și un produs pe bază de cupru.

“Dacă ați făcut tratamentul cu ulei la cais, piersic și nectarin, nu mai faceți niciun tratament până când nu cad florile. După aceea faceți tratamentul cu produsul Syllit, 20 de ml în 10 l de apă. Vor avea frunzulițe după ce cad florile”, a mai spus specialistul.

Tratamentele fitosantiare se aplică pe parcursul sezonului de vegetație. Mai precis, acesta începe de la pornirea în vegetație și până la recoltare.

Mai mult, trebuie applicate inclusive tratamentele din perioada de repaus vegetativ, în noiembrie – decembrie, după ce au căzut cele mai multe frunze, apoi în februarie – martie, înainte de umflarea mugurilor.

Tratamentele se efectuează pe scoarța uscată, fără gheață, zăpadă sau chiciură. Trebuie utilizat un fungicid pe bază de cupru, apoi se stropesc pomii cu ulei horticol, după un interval de 10-14 zile.

De asemenea, dimineața și seara târziu sunt cele mai bune momente pentru a aplica tratamentele. Trebuie să țineți cont, de asemenea, și de timpul de pauză, adică perioada care trebuie să treacă de la ultimul tratament aplicat și până la recoltare. Este o perioadă care trebuie respectată dacă vrei să eviți contaminarea fructelor cu reziduuri chimice.

CITEȘTE ȘI: