Prima pagină » Actualitate » Trendul periculos care ia amploare printre copii. Cei mici renunță la jucării pentru COSMETICE: „Vor fi drame majore”

Trendul periculos care ia amploare printre copii. Cei mici renunță la jucării pentru COSMETICE: „Vor fi drame majore”

Trendul periculos care ia amploare printre copii. Cei mici renunță la jucării pentru COSMETICE:
Sursa foto: Profimedia images

Un nou fenomen ia amploare printre copii: rutina complexă de îngrijire a pielii. Specialiștii avertizează că acest trend poate avea efecte negative asupra sănătății și dezvoltării emoționale a copiilor.

Tot mai mulți minori renunță la jucării în favoarea produselor cosmetice, inspirându-se din social media, unde videoclipurile cu fetițe care folosesc seruri cu acid hialuronic sau creme cu retinol devin virale.

Părinții sunt cei care trebuie să gestioneze dorința copiilor de a folosi produse de îngrijire nepotrivite vârstei lor, atrag atenția psihologii. Potrivit acestora, fenomenul este un rezultat al influenței puternice a internetului, dar și al nevoii copiilor de validare.

„Părinţii au nevoie să înţeleagă că ei sunt sursa şi principalul obiectiv al copilului. Copilul acolo se uită mai întâi, în ochii lor şi apoi la valul de peste drum.

Dacă ei reuşesc să ajungă să fie o resursă vitală pentru copil, cu siguranţă că cei mici nu vor mai apela la resurse externe”, explică Eugen Dumbravă, psiholog, pentru Observator News.

Impactul psihologic al trendului

Specialiștii subliniază că fenomenul este inevitabil, deoarece copiii, ca și adulții, sunt supuși procesului de comparație socială. Aceștia își evaluează imaginea și reușitele raportându-se la cei din jur, iar expunerea la rețelele sociale amplifică acest comportament.

„Noi ne comparăm unii cu alţii, chiar dacă nu suntem de aceeaşi vârstă. (…) Fenomenul este inevitabil şi de neoprit pentru că el creşte respectul de sine, încrederea de sine”, mai spune Eugen Dumbravă.

„Vor fi drame, vor fi rupturi de vieți”

Pe lângă efectele fizice, utilizarea produselor cosmetice nepotrivite poate avea și consecințe psihologice grave. Specialiștii avertizează că nu toți copiii vor reuși să gestioneze presiunea socială și standardele nerealiste promovate online.

„Vor fi modificări semnificative, vor fi drame, vor fi rupturi de vieţi şi pot să spun, din start, că nu se pot salva toţi. Cei care se mai pot salva, dacă nu au o resursă în părinte, să caute un expert”, avertizează Eugen Dumbravă.

Trendurile din social media modelează comportamentul copiilor mai mult ca oricând. Acum, mai mult ca niciodată, responsabilitatea părinților este esențială pentru a-i proteja de influențele dăunătoare și pentru a le oferi sprijinul necesar în formarea unei imagini de sine sănătoase.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și