Ucraina susține că minele din Marea Neagră au fost confiscate de ruși la Sevastopol, în timpul anexării Crimeei

Publicat: 01 04. 2022, 07:49
Sursă foto: Pixabay

Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră și amenință siguranța navelor sunt eliberate de Rusia, a acuzat Ministerul ucrainean de Externe.

„S-a stabilit că acestea sunt mine navale, care, la începutul lui 2022, nu erau în evidențele Forțelor Navale ale Forțelor Armate Ucrainene”, informează un comunicat, citat de adevărul.ro.

Minele care plutesc în prezent în Marea Neagră au fost confiscate de ruși la Sevastopol, în timpul anexării Crimeei din 2014 și acum sunt eliberate în mare pentru a compromite imaginea Ucrainei, mai susține MAE de la Kiev.

Responsabilitatea ar aparține Rusiei, în privința acestor mine, cu consecințe imprevizibile, a acuzat ministerul ucrainean.

„Pe lângă capturarea şi distrugerea navelor civile, bombardarea teritoriului Ucrainei de pe mare, Rusia a inventat o nouă metodă de piraterie, anume utilizarea minelor marine ca muniţie necontrolată în derivă. Astfel de mine în derivă au fost descoperite în largul coastelor Turciei şi României în perioada 26-28 martie 2022”, a indicat ministerul.

În data de 18 martie, portul Novorossiysk din Rusia a emis un mesaj NAVTEX în care afirmă că minele ancorate de ucraineni în apropierea portului Odessa au rupt ancorele și amenință să pericliteze siguranța navală. Potrivit rușilor, circa 420 de mine marine pluteau pe apă. În acest context, Kremlinul a acuzat Kievul că a încălcat prevederile Convenției de la Haga.

MApN: Mină marină observată în largul Mării Negre, la 70 de kilometri travers de Capu Midia, distrusă de specialiștii români

În 28 martie, a fost detectată o mină marină, care plutea în derivă în Marea Neagră aproape de Capul Midia, potrivit mai multor semnale transmise de nave din zonă.

Astfel, nava de luptă „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD – Explosive Ordnance Disposal), a executat o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Citește și

Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul