LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina, ziua 37: Rusia spune că Ucraina dă dovadă de „mult mai multă înțelegere” în discuții / Un depozit de combustibil a luat foc în orașul rus Belgorod, situat la granița cu Ucraina

LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina, ziua 37: Rusia spune că Ucraina dă dovadă de „mult mai multă înțelegere” în discuții / Un depozit de combustibil a luat foc în orașul rus Belgorod, situat la granița cu Ucraina
Sursa: ZUMA Press Wire) / Mediafax Foto
Publicat: 01/04/2022, 06:36
Actualizat: 02/04/2022, 00:05

Armata ucraineană se pregătește pentru noi atacuri rusești în Donbass, după ce a respins asaltul Rusiei asupra Kievului. Situația din sud și Donbas rămâne foarte tensionată, în timp ce Rusia întărește portul Mariupol. 5.000 de oameni au fost deja uciși în Mariupol, iar 170.000 de locuitori se află captivi în ruinele orașului. Rușii au ucis 148 de copii, în timpul bombardamentelor.

Cele mai importante informații ale zilei

UPDATE 23:45 – Un oraș din apropiere de Kiev a fost recâștigat de forțele ucrainene. Rușii au otrăvit produsele dintr-o fabrică de dulciuri din localitate

Anatoli Fedoruk, primarul orașului Bucha, aflat în apropiere de capitala Ucrainei, Kiev, a anunțat că forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului. Potrivit informațiilor Statului Major al Armatei Ucrainei, în timpul retragerii din oraș, militarii ruși au minat clădirile civile și infrastructura din Bucha. Mai mult decât atât, forțele ruse de ocupație au minat teritoriul fabricii de dulciuri Delicia și au otrăvit produsele acesteia.

UPDATE 20:50 – Olaf Scholz: Vladimir Putin este informat greșit despre războiul din Ucraina

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a declarat neîncrezător în faptul că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi informat pe deplin de către consilierii săi în legătură cu adevărata situație din Ucraina.

UPDATE 19:37 – Rusia a pierdut echipamente militare în valoare de peste 10 miliarde de dolari în război

Rusia a pierdut deja echipamente militare în valoare de peste 10 miliarde de dolari în Ucraina, transmite Ministerul ucrainean al Apărării.

„Datorită interacțiunii coordonate a trupelor și forțelor, o cantitate mare de echipamente rusești este distrusă. Inamicul a pierdut deja echipamente militare în valoare de peste 10 miliarde de dolari”, se arată în declarație.

Printre cele mai scumpe șapte echipamente militare pe care Rusia le-a pierdut în Ucraina se numără un tanc T-90M în valoare de până la 3 milioane de dolari, un sistem de rachete-mitralieră de apărare aeriană Pantsir-S1 în valoare de până la 15 milioane de dolari, un elicopter Ka-52 în valoare de până la 16 milioane de dolari, un avion de transport militar Il-76 în valoare de până la 27 milioane de dolari, un avion de vânătoare modern Su-35S în valoare de până la 65 milioane de dolari, un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M în valoare de până la 100 milioane de dolari și nava mare de debarcare Saratov în valoare de peste 100 milioane de dolari.

UPDATE 19:00 – Este imposibil de determinat nivelul de expunere la radiații a trupelor rusești, spune directorul centralei de la Cernobîl

Directorul centralei nucleare de la Cernobîl a declarat că este imposibil de determinat gradul de radiații la care au fost expuse trupele rusești în timpul ocupării teritoriului, relatează CNN.

Într-o declarație pe canalul Telegram al Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare ucrainene, directorul de la Cernobîl, Valery Seida, a declarat: „Pe teritoriul centralei propriu-zise, ocupanții nu au săpat nimic, dar este posibil ca praful gros ridicat de vehiculele care treceau și particulele de radiații din el să fi pătruns în corpul militarilor, prin plămâni”.

UPDATE 17:40 – AIEA trimite experți la centrala de la Cernobîl

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) va conduce o misiune la centrala nucleară de la Cernobîl, după ce trupele ruse s-au retras din zonă.

Rafael Mariano Grossi a anunțat că aceasta va fi prima dintre câteva astfel de misiuni care vor avea loc în Ucraina.

El a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că plecarea trupelor ruse din zonă a fost un pas în direcția corectă. Acesta a adăugat că nivelul radiațiilor este „aproximativ normal” în zona centralei.

Unele trupe ruse se aflau încă în zona de excluziune din jurul centralei nucleare de la Cernobîl vineri dimineaţă, a declarat directorul companiei nucleare de stat din Ucraina, Energoatom.

UPDATE 15:35 – Vladimir Putin ar avea cancer de tiroidă, conform unei anchete jurnalistice din Rusia . „Un specialist l-ar fi vizitat de 35 de ori la Soci”

Ipoteză bombă în cazul lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin ar avea cancer de tiroidă, iar un specialist l-ar fi vizitat de 35 de ori la Soci.

Russian investigative site @wwwagentsmedia has published records of doctors who visit Putin, including for a lengthy period when he apparently had back problems and – more recently – a thyroid cancer specialist who went to see him 35 times in Sochi alonehttps://t.co/e5YjunzdjH

— max seddon (@maxseddon) April 1, 2022

UPDATE 14:50 – Rusia acuză Ucraina că a atacat depozitul de petrol din orașul rus Belgorod

Guvernatorul local din Rusia spune că elicopterele ucrainene au lansat un atac asupra unui depozit de combustibil în orașul rus Belgorod. Videoclipul postat vineri pe rețelele de socializare pare să arate un atac lansat un de elicopter cu rachete aer-sol și apoi începe un incendiu puternic, flăcările ajungând la zeci de metri în aer.

Conform informațiilor locale, depozitul e combustibil a ars până vineri după-amiază, iar zeci de pompieri au fost trimiși pentru a lupta cu flăcările.

Mai multe clipuri video au arătat elicoptere, care sunt folosite atât de Ucraina, cât și de Rusia, care zburau în acea zonă.

UPDATE 14:37 – Vladimir Putin a semnat decretul prin care exporturile de gaze vor fi oprite dacă plățile nu se fac în ruble

Vladimir Putin a semnat decretul prin care exporturile de gaze vor fi oprite dacă plățile nu se fac în ruble, începând de vineri. Cumpărătorii străini vor trebui să deschidă conturi în ruble.

Rusia va opri livrările de gaz către cumpărătorii din state „neprietenoase” dacă nu vor face plățile în ruble de la 1 aprilie, a declarat președintele Vladimir Putin.

UPDATE 14:22 – Aproximativ 2.000 de civili au fost evacuați din orașul ucrainean Mariupol 

Mai multe mașini private s-au alăturat celor 42 de autobuze escortate de Crucea Roșie și de vehiculele serviciilor de urgență ucrainene, din apropiere de Berdiansk până în orașul Zaporizhia, aflat sub control ucrainean.

UPDATE 14:20 – „Ajutați-ne! Este iadul pe pământ la Mariupol. Pacea valorează mai mult decât diamantele” Zelenski, mesaj dur în Parlamentul belgian

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat joi, prin intermediul unei intervenții video, parlamentului din Olanda și celui din Belgia. El a cerut, încă o dată, oprirea aprovizionării cu hidorcarburi rusești, pentru a nu mai finanța războiul rus. 

UPDATE 13:45 – O bunică şi nepoata ei, refugiate din Ucraina, lovite de o mașină pe trecerea de pietoni. Poliția continuă cercetările

Accident pe o trecere de pietoni din Iași. Doi refugiați ucraineni au fost victime ale unui accident rutier vineri dimineață în Iași, în timp ce se aflau pe trecerea de pietoni. Bunica, în vârstă de 46 de ani, și nepoata în vârstă de 4 ani au fost lovite de o mașină pe șoseaua Păcurari din municipiu. Din primele verificări rezultă că pietonii ar fi traversat strada regulamentar

UPDATE 12:17 – Rusia spune că Ucraina dă dovadă de „mult mai multă înțelegere” în discuții

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit, vineri, la o conferință de presă în capitala Indiei, New Delhi. El a spus că negocierile dintre Rusia și Ucraina „ar trebui să continue”, conform Sky News.

El a mai afirmat că există „mult mai multă înțelegere din partea ucrainenilor” cu privire la poziția Rusiei în Donbas și Crimeea.

În urma discuțiilor de pace de la Istanbul, care au avut loc săptămâna aceasta,  Lavrov a spus că oficialii ucraineni și-au expus acordurile pe hârtie, iar Kremlinul „pregătește răspunsul”.

Fiica vitregă a lui Serghei Lavrov, pe lista persoanelor sancționate de Guvernul britanic. Tânăra locuiește într-o vilă de 4 milioane de lire sterline
Sursa foto: Shutterstock

UPDATE 12:00 – Liderul belarus, convorbire telefonică cu Vladimir Putin

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a avut astăzi o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, a informat agenția de presă Belta din Belarus, citată de Sky News.

Cei doi lideri ar fi vorbit despre relațiile bilaterale ale țărilor lor și despre situația din Ucraina.

Belarus este singura țară europeană care a sprijinit invazia Ucrainei de către Rusia, permițând trupelor ruse să intre prin granița sa.

UPDATE 11:35 – Ucraina susține că forțele sale militare au recucerit 11 localități din regiunea Herson

Forţele ucrainene au anunţat că au recucerit 11 localităţi din regiunea Herson din sudul Ucrainei în ultimele câteva zile, informează dpa, citată de Agerpres.

În timpul avansului lor spre nordul acestei regiuni, forţele ucrainene au dat de asemenea peste echipament militar rus abandonat, inclusiv tancuri T-64, a anunţat Ministerul Apărării de la Kiev.

Autorităţile ucrainene au putut livra hrană şi medicamente localnicilor, se mai menţionează în comunicatul ministerului.

La rândul lor, forţele armate ruse susţin că au preluat complet controlul asupra regiunii Herson.

Sursă Foto: Pixabay – Ilustrativ

UPDATE 11:00 – „Cât v-am așteptat”. Soldații ucraineni, primiți cu pâine și lacrimi în ochi, într-un sat eliberat de ruși

„Cât v-am așteptat!” – strigă oamenii care îi întâmpină pe soldații ucraineni, imediat după ce aceștia au eliberat zona de trupele ruse. Scenele au fost filmate în regiunea Cernihiv.

UPDATE 10:27 – „E foarte periculos” pentru oricine încearcă să părăsească Mariupol – consilierul primarului

Un consilier al primarului din Mariupol a declarat vineri că orașul asediat din sudul Ucrainei a rămas închis pentru oricine încearcă să intre și este „foarte periculos” pentru oricine încearcă să plece, notează The Guardian.

Petro Andriușcenko a spus că forțele ruse au împiedicat, de joi, chiar și cea mai mică cantitate de provizii umanitare să ajungă la rezidenții captivi, arătând clar că un „coridor umanitar” planificat nu a fost deschis.

Reuters notează că zeci de mii de civili au fost blocați în ultimele cinci săptămâni, fără alimente, apă și alte provizii  în orașul care a fost cândva adăpostul a 400.000 de oameni, dar a fost devastat de bombardamentele rusești.

„Orașul rămâne închis la intrare și e foarte periculos să ieși cu transportul personal”, a scris el pe Telegram.

„În plus, de ieri, ocupanții nu au permis sub nicio formă ajutoarelor umanitare – chiar și în cantități mici – să intre în oraș.”

UPDATE 10:00 – Războiul din Ucraina a fost un „dezastru strategic” pentru Rusia, spune Casa Albă

Războiul din Ucraina a fost un „dezastru strategic pentru Rusia” și un „eșec strategic pentru Putin”, a spus directorul de comunicare al Casei Albe, Kate Bedingfield.

Bedingfield a spus că acum există „dovezi incontestabile” că războiul, care se află acum la a cincea săptămână, nu a realizat ceea ce și-a propus președintele rus Vladimir Putin și că acum Kremlinul acum să „redefinească” obiectivele lor inițiale.

„Am văzut dovezi incontestabile că acesta a fost un dezastru strategic pentru Rusia”, a spus ea.

„Am văzut că această invazie a fost un eșec strategic pentru Putin și pentru Rusia. Ei lucrează pentru a redefini obiectivele inițiale ale invaziei lor. Și am văzut, în repetate rânduri, că sancțiunile care au fost aplicate impun costuri extreme asupra economiei lor”, a precizat sursa menționată, citată de Sky News.

Directorul de comunicare de la Casa Albă a anunțat, de asemenea, sancțiuni suplimentare asupra companiilor rusești de tehnologie care au permis războiul lui Putin.

Ea a adăugat: „Le vom împiedica să achiziționeze tehnologie occidentală și să evite sancțiunile noastre severe. De asemenea, ne extindem autoritatea pentru a viza sectoare suplimentare ale economiei ruse importante pentru Putin, inclusiv sectoarele aerospațiale, maritime și electronice”.

UPDATE 9:35 – „Te iubesc. Suntem împușcați în…”, a fost ultimul lucru pe care Lesya a reușit să-l spună la telefon soțului ei în timpul atacului rușilor. Femeia se afla într-o mașină cu bebelușa lor de 10 luni, în drum spre vestul Ucrainei

O mașină în care mai mulți ucraineni, femei și copii, se refugiau spre vestul țării a fost atacată de soldați ruși lângă Gostomel. Din șase pasageri au reușit să supraviețuiască doar trei: Lesya și doi copii. Femeia a suferit o rană gravă la o mână care a fost practic zdrobită, iar fetița ei, Kira, de doar 10 luni are trei găuri de gloanțe în picior. „Te iubesc. Suntem împușcați în..”, a fost ultimul lucru pe care Lesya a reușit să-l spună la telefon soțului ei, Artem, în timpul atacului. (Citește mai multe aici….)

Sursă foto: facebook

UPDATE 9:20 – Marea Britanie: Vladimir Putin este acum într-o cușcă pe care a construit-o el însuși

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că Vladimir Putin „este acum un bărbat într-o cușcă pe care și-a construit-o singur”.

Când războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în ziua 37, secretarul Apărării a spus că președintele Rusiei nu mai este „forța”cu care era obișnuit.

Într-un interviu pentru Sky News, el a spus: „Președintele Putin nu este forța care a fost cândva. Acum este un bărbat într-o cușcă pe care și-a construit-o singur. Armata lui este epuizată, a suferit pierderi semnificative. Reputația acestei mari armate a Rusiei a fost distrusă.

Nu numai că trebuie să trăiască cu consecințele a ceea ce face Ucrainei, dar trebuie să trăiască și cu consecințele a ceea ce a făcut propriei sale armate.

Am mai văzut asta. Mereu devine mai rău. Este valabil pentru mai multe atacuri civile, mai multe zone civile”, a spus Ben Wallace.


UPDATE 9:00 – Un depozit de combustibil a luat foc în orașul rus Belgorod, situat la granița cu Ucraina

Un incendiu a izbucnit la un depozit de combustibilul din orașul rus Belgorod, situat în apropiere de granița cu Ucraina, a anunțat, vineri, guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, citat de Reuters.

Două persoane au fost rănite în urma deflagrației, a spus Gladkov pe Telegram. Localnicii de pe trei străzi din oraș au fost evacuați.

UPDATE 7:49. Ucraina susține că minele din Marea Neagră au fost confiscate de ruși la Sevastopol, în timpul anexării Crimeei

Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră și amenință siguranța navelor sunt eliberate de Rusia, a acuzat Ministerul ucrainean de Externe.

UPDATE 7:34. Roberta Metsola merge la Kiev

Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola a anunţat joi seară, pe Twitter, că este „în drum spre Kiev”, transmite vineri AFP, citată de Agerpres.

UPDATE ora 7:32. Zelenski a demis doi oficiali ai serviciilor de securitate, pe care i-a numit „trădători”

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a demis, joi seară, doi oficiali ai serviciilor de securitate, numindu-i „trădători”.

UPDATE ora 7:17. Lovitură pentru Putin! Depardieu se dezice de liderul rus și condamnă „excesele nebunești inacceptabile”. Actorul va dona Ucrainei banii din concerte

Celebrul actor francez Gerard Depardieu a denunțat, joi, „excesele nebunești, inacceptabile” ale lui Vladimir Putin în Ucraina.

UPDATE ora 6.55. Rusia acuză Germania că a implementat un program biologic militar în Ucraina

Reprezentantul permanent al Rusiei la Oficiul ONU, Gennady Gatilov, spune că s-au găsit dovezi cu privire la activități biologice militare ale Germaniei în Ucraina.

UPDATE ora 6:00. Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că Rusia nu ar trebui să aibă dreptul să participe la summitul G20 din 2022.

UPDATE ora 5.00. Președintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat că țara sa este pregătită să sancționeze Rusia, în ton cu Occidentul.

Liderul autoproclamatei republici „Oseția de Sud”, care face parte din Georgia, va organiza un referendum pentru aderarea la Rusia, după declarațiile liderului georgian.

UPDATE ora 4.00. Letonia a interzis folosirea simbolurilor invaziei rusești a Ucrainei: Z, V și altele.

UPDATE ora 3.05. În 31 martie, în Donețk, au fost uciși 5 civili, 22 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost rănite.

UPDATE ora 00.30. Rușii au suferit pierderi semnificative, nu au reușit să captureze Kievul. Trupele ruse s-au retras pentru moment.

Citește și

Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

LIVE UPDATE | Rusia invadează Ucraina, ziua 36: „Măcelarul lui Mariupol”, sancționat de Marea Britanie / Volodimir Zelenski se va adresa luni seara parlamentarilor români / Peste 380 de copii ucraineni, uciși sau răniți, de la începutul invaziei

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?