Un alt adversar al lui Putin a fost condamnat la închisoare: ”A fost închis pentru că a postat pe Facebook și a comunicat cu jurnaliştii”

Un alt adversar al lui Putin a fost condamnat la închisoare: ”A fost închis pentru că a postat pe Facebook și a comunicat cu jurnaliştii”
Andrei Pivovarov / Sursă Foto: Profimedia
Publicat: 16/07/2022, 16:39
Actualizat: 16/07/2022, 20:17

Andrei Pivovarov, fostul șef al grupului pro-democrație Open Russia (Rusia Deschisă), a fost condamnat la patru ani de închisoare sub acuzația de activități ”indezirabile”, au transmis membri ai echipei sale.

Critic înverșunat al lui Vladimir Putin, Andrei Pivovarov – în vârstă de 40 de ani – se afla în detenție din mai 2021, când a fost scos dintr-un avion cu destinația Varșovia de către serviciile de securitate pe fondul reprimării ample a vocilor opoziției din țară.

O instanță din orașul Krasnodar l-a găsit pe Pivovarov vinovat pentru că ”a îndeplinit activitățile unei organizații nedorite” și l-a condamnat la patru ani de închisoare într-o colonie penală.

De asemenea, disidentul nu poate participa, timp de 8 ani, la activități sociale și politice, dar neagă ”orice faptă greșită”. Rusia a etichetat Rusia Deschisă – o mișcare de opoziție pro-democratică înființată de criticul exilat de la Kremlin Mihail Hodorkovski – ”indezirabilă” în 2017. Eticheta respectivă interzice activitățile organizației în Rusia și supune urmăririi penale pe oricine lucrează cu ea.

”Schimbările în bine sunt inevitabile și nu sunt departe”

Aliații mișcării au continuat să opereze sub o entitate juridică separată până în luna mai a anului 2021, atunci când s-a desființat pentru a-și proteja membrii de viitoare urmăriri penale. Pivovarov a fost arestat câteva zile mai târziu.

Anchetatorii au susținut că Pivovarov încă lucra cu grupul, care acum are sediul la Londra, din cauza unei serii de postări pe Facebook în care ar fi criticat Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei și a sprijinit protestatarii opoziției.

”Pe scurt, a fost închis pentru că a postat pe Facebook și a comunicat cu jurnaliştii”, a transmis echipa lui Pivovarov.  În ciuda acuzațiilor care i-au fost aduse și a condamnării, Andrei Pivovarov a încercat să își păstreze optimismul, declarând că rămâne un ”om liber”.

”Știu că progresul nu poate fi oprit, schimbările în bine sunt inevitabile și nu sunt departe”, a spus el în fașța instanței de judecată, potrivit The Moscow Times.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase