Maria Zakharova, replică pentru președintele Poloniei: ”Așa cum spuneau clasicii, nu este dăunător să visezi”

Maria Zakharova, replică pentru președintele Poloniei: ”Așa cum spuneau clasicii, nu este dăunător să visezi”
Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse | Foto - Profimedia Images
Publicat: 16/07/2022, 16:14

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Marea Baltică va deveni o ”mare interioară” a Alianței-Nord Atlantice după ce Suedia și Finlanda se vor deveni state-membre NATO, iar o astfel de realitatea a iritat-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Maria Zakharova i-a oferit o replică ironică președintelui polonez, cu atât mai mult cu cât Rusia consideră că aderarea Finlandei și a Suediei la NATO constituie încă o ”amenințare” la adresa Moscovei.

Marea Baltică este înconjurată nu numai de teritoriile țărilor membre NATO, ci și de Rusia, de aceea, prin definiție, nu poate fi considerată internă pentru alianță.

Aderarea Finlandei și Suediei la blocul nord-atlantic nu afectează în niciun fel acest fapt, indiferent cât de mult ar fi de dorit acest lucru în Polonia sau în altă parte”, a spus Maria Zakharova.

”Rusia, în cazul amenințărilor care decurg din intrarea Finlandei și Suediei în NATO, va lua toate măsurile militaro-tehnice compensatorii, inclusiv în Marea Baltică”

Maria Zakharova

”Visătorii au probleme cu geografia”

Miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei Pekka Haavisto și Ann Linde și reprezentanții a 30 de țări NATO au semnat protocoale privind aderarea celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică pe 5 iulie, în cadrul unei ceremonii oficiale la sediul NATO. 

Finlanda șli Suedia vor deveni membri ai NATO după ce documentele vor fi ratificate de către toate statele memebre ale Alianței Nord-Atlantice.

În ceea ce privește dacă Helsinki și Stockholm se alătură NATO, atunci reacția noastră la acest eveniment va depinde de natura și amploarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care apar în acest sens.

Așa cum spuneau clasicii, nu este dăunător să visezi. Mai degrabă decât să pierzi timpul, ar fi mai bine să aloci mai mult timp studiului geografiei, visătorii au probleme evidente cu aceasta. Marea Baltică este înconjurată nu numai de teritoriile țărilor membre NATO, dar și de Rusia”, a mai spus Maria Zakharova.

”Răspunsul Moscovei la decizia luată la Helsinki ca Finlanda să adere la NATO va fi o surpriză și va fi luat, în primul rând, de armată, după ce se va lua în considerare întregul set de factori și specificul apartenenței Finlandei la Alianța Nord-Atlantică”

Maria Zakharova


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase