Un istoric român explică de ce nu susține ideea unei străzi cu numele „Aleksei Navalnîi” la București. „Ce fel de exemple urmăm în aceste practici?”

Un istoric român explică de ce nu susține ideea unei străzi cu numele Aleksei Navalnîi” la București. Ce fel de exemple urmăm în aceste practici?
Publicat: 20/02/2024, 09:00

Istoricul Lavinia Betea a vorbit, într-o intervenție pentru Gândul, despre inițiativa USR Bucureşti de a propune o hotărâre de Consiliu General prin care strada Tuberozelor din Sectorul 1, pe care se află secţia consulară a Ambasadei Rusiei, să fie redenumită Aleksei Navalnîi, după moartea disidentului rus.

Reamintim că Navalnîi, cel mai aprig disident față de regimul Putin din ultimii ani, a murit la 47 de ani într-un lagăr din Siberia, o așa-zisă „colonie penală”, unde opozantul anti-Putin trebuia să ispășească o pedeapsă imensă.

Interlocutoarea Gândul a explicat că cei care se asociază cu aceste evenimente, care au un puternic impact pentru opinia publică, o fac și pentru că le conferă un plus de imagine, fără a lua în calcul ce înseamnă costurile unui asemenea demers – de la cele material până la cele culturale și de mentalitate colectivă.

Inițiatorii propunerii au explicat însă că reprezintă un pas important în sprijinul valorilor democratice şi al drepturilor omului, reafirmând legăturile de solidaritate cu cei care luptă pentru libertate şi justiţie în întreaga lume.

Pntru adoptarea hotărârii este necesar votul majoritar în Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi avizul Prefectului.

Noi, românii, se pare însă că performăm în schimbările de simbolistică urbană

Istoricul Lavinia Betea amintește  în acest context exemplul actualei Piețe Charles de Gaulle, despre care susține că,  pe parcursul doar a două decenii, și-a schimbat numele din Piața Jianu, în Piața Adolf Hitler, Piața Generalissim I. V. Stalin, Piața Aviatorilor.

„Sigur că este facil să te remarci prin niște propuneri consonante unui anumit eveniment care ține de imediat, de breaking news-ul mediatic. Ai un plus de imagine, asociindu-te cu acesta. Dar nu-și pun aceia care votează asemenea propuneri problema costurilor? Sunt costuri multiple – materiale cuantificabile (schimbi acte de identitate, hărți, aplicații, indicatoare), culturale, de mentalitate colectivă…

Noi, românii, se pare însă că performăm în schimbările de simbolistică urbană. Să amintesc doar exemplul actualei Piețe Charles de Gaulle care, pe parcursul doar a două decenii și-a schimbat numele din Piața Jianu, în Piața Adolf Hitler, Piața Generalissim I. V. Stalin, Piața Aviatorilor…

Ce fel de exemple urmăm în aceste practici? Dacă mergi la Paris, bunăoară, ai și acum stația de metrou Stalingrad, la New York, ai bulevarde numerotate… În opinia mea, ne-ar sta bine mai multă raționalitate pragmatică, simț al dimensiunilor temporalității, tradiției și – de ce nu? – al memoriei colective”, a conchis istoricul.

„Sprijinim lupta pentru libertate, dreptate şi democraţie”

„Redenumirea străzii pe care îşi are sediul consulatul Rusiei în „Strada Aleksei Navalnîi” nu este doar un gest simbolic. Este un mesaj clar că sprijinim lupta pentru libertate, dreptate şi democraţie. Este o expresie a solidarităţii noastre cu toţi cei care, precum Aleksei Navalnîi, îşi riscă libertatea şi chiar viaţa pentru a-şi apăra ţara de corupţie şi autoritarism.

Prin acest act onorăm curajul şi sacrificiul lui Navalnîi şi ne afirmăm angajamentul faţă de valorile care stau la baza unei lumi mai juste pentru toţi”, a spus preşedintele USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, potrivit unui comunicat de presă.

Şi primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat pe Facebook iniţiativa de schimbare a numelui străzii.

„Cetăţenii care sprijină acest proiect pot semna petiţia aici: https://petition.qomon.org/punem-consulatul-rusiei-pe-strada-alexei-navalnii/ pentru a îi convinge şi pe ceilalţi consilieri să voteze propunerea”, sunt precizările din informarea făcută.

Aleksei Navalnîi, condamnat la 19 ani de închisoare de regimul Putin

Cel mai important lider al opoziției din Rusia din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare, relatează agențiile de presă ruse, citând serviciul penitenciar.

„Deținutul A. Navalny s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut aproape imediat cunoștința la colonia corecțională nr. 3 pe 16 februarie”, a anunțat serviciul penitenciar din Rusia.

Văzut drept cel mai puternic critic al președintelui Vladimir Putin, Navalny ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru infracțiuni considerate pe scară largă motivate politic, notează BBC.

El a fost mutat într-o colonie penitenciară, aflată la Cercul Polar, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, care este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave. Serviciul închisorii din districtul Yamalo-Nenets a declarat că „s-a simțit rău” după plimbarea de vineri.

Autoritățile ruse i-au spus mamei disidentului Aleksei Navalnîi, ucis de regim într-un lagăr din Siberia, că fiul ei a murit din cauza unui „sindrom de moarte subită” și că trupul neînsuflețit nu va fi predat familiei pentru înmormântare până la finalizarea „anchetei”, scrie Reuters.

Sursă foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Cine a fost Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Putin

Echipa lui Navalnîi nu poate confirma sau infirma DECESUL acestuia, dar atribuie întreaga responsabilitate Moscovei

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Cea mai fierbinte lună aprilie din istorie. „În ce moment declarăm că am pierdut lupta?”