Un polițist de frontieră bulgar a fost împușcat mortal în apropiere de granița cu Turcia. Ministrul de Interne de la Sofia: ”Este un act fără precedent”

Publicat: 08 11. 2022, 15:10
Actualizat: 08 11. 2022, 15:12
Polițist împușcat mortal la granița dintre Bulgaria și Turcia / Sursa FOTO: Profimedia

Un poliţist de frontieră bulgar a fost împuşcat mortal în apropierea graniței cu Turcia. Anunțul a fost făcut marți de ministrul de Interne Ivan Demerdjiev. Suspecții atacului fac parte dintr-un grup de imigranți.

Poliţistul a observat o porţiune deteriorată din gardul de sârmă ghimpată care se întinde pe o lungime de 290 de km de-a lungul graniţei şi a coborât din autovehiculul cu care se deplasa, în apropiere de satul Goliam Dervent.
„Atunci s-a tras şi a murit pe loc”, după ce a fost lovit în cap de un glonţ, a declarat secretarul general al ministerului de Interne de la Sofia, Petar Todorov, care a mers la faţa locului.

”Acesta este un act fără precedent, primul atac armat din ultimii ani” asupra forțelor de ordine, a declarat ministrul de Interne Ivan Demerdjiev, citat de dpa.

„Am primit asigurări de la autorităţile turce” că vinovaţii vor fi „localizaţi şi trimişi în faţa instanţei”, a adăugat ministrul.
El a mai anunţat că poliţiştii urmează să primească arme mai puternice pentru autoapărare. „De acum vom fi neiertători cu oricine care pune în pericol sănătatea şi viaţa agenţilor noştri”, a promis el.

Polițistul era însoțit de un coleg, care din fericire pentru el a reuşit să se adăpostească după automobil, a mai spus oficialul.

Conform relatării soldatului, s-au tras 10-15 focuri de armă, prin bariera de sârmă ghimpată, în timp ce mai mulţi migranţi însoţiţi de călăuze au luat-o la fugă.

Incidentul a avut loc luni seară la ora locală 20.30. Focurile de armă au fost trase de pe teritoriul turc, iar suspecţii fac parte dintr-un grup de migranţi.
Demergiev a afirmat că presiunea migranţilor se intensifică. În primele nouă luni din acest an, în Bulgaria au fost reţinuţi 12.700 de migranţi care intraseră în ţară în condiţii ilegale, adică de 2,5 ori mai mulţi decât în perioada corespunzătoare din 2021, arată datele oficiale. În acelaşi timp a crescut numărul celor expulzaţi, potrivit Agerpres.