Unde se află, de fapt, CASA de pe bancnota de 10 lei / Poate fi admirată la un celebru muzeu din România

Publicat: 29 02. 2024, 10:08
Actualizat: 29 02. 2024, 10:12

Unde se află, de fapt, casa de pe bancnota de 10 lei. Locuința are sute de ani și poate fi admirată la un celebru muzeu din România.

Casa din Vlădeşti, judeţul Vâlcea, a fost construită la 1835 şi, de 18 ani, se află în Muzeul Astra din Sibiu, cel mai mare muzeul în aer liber din Europa, iar din 2005 pe bancnota de zece lei.

De achiziţia, transferul si reconstrucţia casei m-am ocupat personal, fiind prima casă adusă si gestionată de mine aici, în muzeul în aer liber. A aparţinut unei familii nobiliare, Mălăiescu, apoi preotului din comună. Casa este impozantă prin elevaţie, parterul fiind din piatră legată cu liant de pământ galben amestecat cu nisip şi var, grosimea fiind de aproape 40 cm. Impresionează ferestrele de mici dimensiuni pe exterior şi evazate in interior, fiind folosite ca apărare, pe când incursiunile de jaf otomane din Sudul Dunării, erau dese în Nordul Olteniei”, a spus Ciprian Ştefan, directorul general al muzeului, citat de Consiliul Judeţean Sibiu.

Unde se află, de fapt, casa de pe bancnota de 10 lei / Sursa foto: Facebook

Locuinţa are sute de ani vechime

La primul nivel al casei sunt amenajate două încăperi, o bucătărie și o cameră, ambele fiind mobilate și decorate cu mobilier și obiecte din zona Vlădești, localitate cunoscută și în prezent pentru olărit și vastele livezi cu pomi fructiferi.

Casa a fost refăcută in 1926 și strămutată în Muzeul Astra în 2006. Doi ani mai târziu, a fost reconstruită și are forma exactă a celei de pe bancnota de 10 lei. „Acest fapt a fost confirmat de foștii proprietari dar si de personalitățile care au decis prezența ei pe bancnotă”, subliniază Ciprian Ștefan, arătând în același timp că, în ultimii ani casa din Vlădești a avut zeci de mii de vizitatori, printre ei numărându-se miniștri, directori de bănci și chiar un fost președinte al FC Barcelona.

Bancnota de 10 lei a fost emisă de Banca Națională a României în anul 2005, pe ea fiind incluse tabloul „Rodica” al maestrului Nicolae Grigorescu, lucrare aflată în proprietatea băncii și expusă în Sala de Consiliu a acesteia, imaginea marelui pictor român, cât și desenul casei din Vlădești, realizat de graficianul Nicolae Săftoiu.