VIDEO | Valeriu Gheorgită: Anticorpii obținuți din prima schema de vaccinare scad de zece ori în cazul variantei Omicron. Doza booster restabilește nivelul anticorpilor la 90%

Publicat: 14 01. 2022, 21:38
Actualizat: 14 01. 2022, 23:55

This browser does not support the video element.

Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghită, a declarat, vineri la Digi24, că nivelul anticorpilor dați de prima schema de vaccinare scad de zece ori în cazul infecției cu varianta Omicron. Medicul a precizat că doza booster restabilește nivelul anticorpilor la 90%. De asemenea, masca de protecție rămâne una din măsurile de bază care ne protejează de infectare.

„Ținând cont că vorbim de varianta Omicron care a devenit deja dominantă la nivel mondial și atunci din datele științifice s-a observat că nivelul anticorpilor neutralizanți care se obțin la prima schema de vaccinare în cazul variantei Omicron scade de zece ori, comparativ cu varianta inițială pentru care aceste vaccinuri au fost testate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a afirmat că doza booster reface nivelul anticorpilor și asigură un nivel de protecție față de o formă severă de boală și față de riscul de spitalizare și deces.

„Am observat că administrarea dozei de booster reface nivelul neutralizant al anticorpilor la valori comparabile cu eficiența primei scheme de vaccinare față de variantele inițiale. O doză de booster asigură o variantă optimă față de boala simptomatică, față de o formă severă de boală și față de riscul de spitalizare și deces”, a afirmat Gheorghiță.

Gheorghiță a precizat că protecția oferită de schema inițială de vaccinare nu mai oferă protecție în cazul variantei Omicron.

„La acest moment, o schemă primară de vaccinare nu ne mai oferă o protecție suficientă în cazul variantei Omicron. Astfel riscul de infecție rămâne destul de ridicat. Pentru Omicron este important să purtăm masca de protecție și evitarea zonelor foarte aglomerate. Schema primară de vaccinare (două doze n.r) rămâne totuși valabilă pentru evitarea spitalizării și a riscului de deces”, a mai spus el.

De asemenea, el a menționat că nivelul protecției crește până la 90% daca este administrată doza booster.

„Dacă o schemă de vaccinare primară conferă o eficiență față de varianta simptomatică pentru Omicron, undeva la circa 30-35%, la șase luni de la administrarea schemei de vaccinare, însă după administrarea dozei de booster protecția crește undeva la 50%. Ea crește de la 50% față de spitalizare după prima schema de vaccinare și crește până la 90% după administrarea dozei booster.

Acum a intervenit o măsură importantă care scurtează perioada administrării dozei booster de la șase luni la patru luni”, a precizat medicul.