VIDEO EXCLUSIV | Irina Dimitriu, Deloitte, despre noul Cod al Urbanismului: „Un spațiu verde este binevenit, dar nu oricum”

Publicat: 12 12. 2023, 09:30

This browser does not support the video element.

Irina Dimitriu – Partener Reff & Asociații (Deloitte România) a explicat, în cadrul emisiunii „Gândul Exclusiv”, care sunt pricipalele amendamente pe care investitorii din Real Estate, reuniți în cadrul AREI (Asociația Investitorilor de Real Estate din România) doresc să le aducă la noul Cod al Urbanismului. Potrivit Irinei Dimitriu, noul CATUC ar trebui să reglementeze foarte clar faptul că un teren privat nu poate fi declarat spațiu verde decât în urma unei exproprieri și a unei despăgubiri juste și prealabile. 

„Acest Cod se va aplica pentru întreaga țară, nu vorbim doar de București sau de orașe, ci de toate localitățile. Se va aplica atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, iar într-o oarecare măsură, în zonele de interes, autorităților publice. Vorbim de o reglementare complexă, care se va aplica, sperăm noi, în următorii 30 de ani, cel puțin. Prin urmare, există o singură șansă, să fie finalizată, redactată și adoptată, și să fie adoptată bine, astfel încât toate prevederile să fie aplicate imediat, și mai mult decât atât, să fie aplicate într-un mod unitar și într-un mod clar”, a explicat Irina Dimitriu în emisiunea „Gândul Exclusiv”.

Reprezentanta Deloitte a explicat apoi ce ar trebui să reglementeze noul CATUC în ceea ce privește spațiile verzi, din perspectiva investitorilor.

„Din păcate, acum nu se face o distincție între terenurile publice și terenurile private”

„Este un subiect sensibil, pentru că are implicații vaste. Propunerea din actuala versiune a Codului este ca Planul Urbanistic General, pentru orice localitate, să poată prevedea terenurile destinate ca spații verzi. Din păcate, acum nu se face o distincție între terenurile publice și terenurile private. Această prevedere ar fi fost simplă, clară și utilă, și ar fi fost salutară, în măsura în care ar fi reglementat domeniul public, pentru că autoritatea publică, în sens larg, este îndreptățită să reglementeze, pe domeniul public, orice spații verzi, și ne dorim să fie cât mai multe, și pe domeniul public și pe domeniul privat”, explică Irina Dimitriu.

Specialista în drept imobiliar mai spune că un spațiu verde este binevenit, dar nu oricum.

„Un teren construibil nu poate fi declarat spațiu verde fără expropriere și fără justă și prealabilă despăgubire”

„Dar atunci când vorbim de posibilitatea, fără echivoc, a autorității publice – și vorbim aici de cei care aprobă PUG-urile -, de a reglementa spațiul verde, pe proprietate privată, atunci, din punct de vedere juridic intervine un conflict, între această reglementare și drepturile unui proprietar, pentru că un spațiu verde este binevenit, dar nu oricum. Pentru că reglementarea unui spațiu verde, cel puțin așa cum prevede legislația actuală, interzice aproape orice tip de dezvoltare.

Foarte simplu spus: dacă eu mi-am cumpărat un teren, și vreau să construiesc o casă, astăzi, iar mâine, autoritatea locală îl va declara spațiu verde, eu o să mă uit uimită și o să văd că nu pot să construiesc nimic acolo.

Legea actuală spune că un teren care este declarat în cartea funciară ca fiind construibil nu poate fi declarat spațiu verde fără expropriere și fără justă și prealabilă despăgubire. Și atunci, nimeni nu își dorește ca această prevedere din draftul de lege să rămână așa și să fie o expropriere mascată, de fapt, o expropriere, dar fără despăgubire”, a mai explicat Irina Dimitriu.

Întreaga emisiune cu Irina Dimitriu poate fi vizionată AICI: