Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România: ”Contribuția Bucureştiului la formarea PIB-ului României a scăzut la 29,8%, similar cu 2010”

Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România: ”Contribuția Bucureştiului la formarea PIB-ului României a scăzut la 29,8%, similar cu 2010”
Dennis Selinas, Preşedintele Consiliului Director AREI
Publicat: 12/10/2023, 10:30
Actualizat: 12/10/2023, 10:31

Bucureştiul şi-a diminuat semnificativ contribuţia la PIB-ul României, de la 37% în 2019 la 29,8% în 2022, ajungând la un nivel similar anului 2010, pe fondul blocajului administrativ local şi al incertitudinii privind dezvoltarea urbanistică, potrivit unei analize realizată de Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România (AREI).

Astfel, situaţiile financiare depuse la ANAF de companiile care activează în construcţii şi tranzacţii imobiliare indică o scădere abruptă a încasărilor la buget, care au revenit anul trecut la recordul negativ minim din 2010.

În opinia AREI, situația a fost determinată de incertitudinea şi lipsa de predictibilitate generate de blocajul instituţional din Capitală, care au dus la exodul multor companii internaţionale şi reducerea operaţiunilor celor existente.

„Au apărut noi provocări legate de autorizarea unui cadru de lucru contextual, mai ales în Bucureşti, care este din ce în ce mai neclar, lipsit de stabilitate şi de previzibilitate. În lumina celor de mai sus, dar mai ales în actualul context fiscal-bugetar, exprimăm speranţa unor actualizări ale politicilor publice, menite a tempera această tendinţă negativă”, a comentat Dennis Selinas, Preşedintele Consiliului Director AREI, potrivit Ziarul Financiar.

Veniturile companiilor din construcţii şi tranzacţii imobiliare active în Bucureşti, un alt minim istoric

Veniturile companiilor din construcţii şi tranzacţii imobiliare active în Bucureşti au încetinit la un alt minim istoric, de doar 5%, pe parcursul anului 2022, un sfert faţă de dinamica din cele mai mari 10 judeţe din aceleaşi sectoare, a căror medie este de 18%.

Profitul net al aceloraşi firme respectă trendul negativ, avansul din Bucureşti fiind de numai 6%, faţă de media judeţelor mari ale ţării, a căror creştere medie este de 22%. Această contractare a beneficiilor se reflectă direct şi proporţional în impozitele datorate şi plătite bugetelor locale şi bugetului central.

Avansul investiţiilor realizate pe parcursul anului 2022 în Bucureşti de către companiile active în constructii şi imobiliare a reprezentat doar 8% din baza de active, sub media de 21% înregistrată de companiile din cele mai mari 10 judeţe din sectoarele analizate.

Potrivi AREI, Construcţiile şi Tranzacţiile Imobiliare au contribuit cel mai mult la revenirea economiei la nivel naţional după impactul Covid-19 şi al războiului din Ucraina (+103.207 job-uri suplimentare, +87 mld. lei venituri, +70 mld. lei solduri active fixe, +62 mld. lei capitaluri proprii). De asemenea, contributia celor două sectoare la formarea PIB este semnificativă (14-16% în ultimii 10 ani şi 18,5% în 2022).

În prezent, principala vulnerabilitate a pietei de profil este dimensiunea redusă în contextul unui grad de îndatorare foarte ridicat (aproape 70%) şi al scăderii numărului de autorizaţii de construcţii emise (8 din 10 companii sunt expuse riscului de insolvenţă).

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului