VIDEO | Guvernul a anunțat noi măsuri pentru reducerea facturilor la energie. Declarațiile premierului Nicolae Ciucă despre schema de ajutor. Schimbările vor fi prezentate în coaliție

Publicat: 11 01. 2022, 15:41
Actualizat: 17 01. 2022, 09:57

This browser does not support the video element.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, de la Palatul Victoria, noi măsuri avute în vedere pentru protejarea populației și a întreprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie, precizând în aceste măsuri vor fi discutate în coaliție.

Nicolae Ciucă a anunțat că a convocat o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului și  președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a inteprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie.

„Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp, sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români”, a spus premierul.

„Vor fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate”

Astfel, a anunțat șeful Guvernului, pentru garantarea eficienței  măsurilor de protecție a cetățenilor – consumatori casnici – urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. „Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi NU vor fi purtătoare de penalități”, a subliniat premierul.

Mai mult, potrivit șefului Executivului, de la 1 aprilie – deci data de la care ar expira actuala schemă de ajutor,  consumatorii casnici cu un consum lunar de  până la 300 Kwh  vor beneficia de o  nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%a, precum și compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.

„În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom reduce costul energiei electrice  la consumator prin  compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, a spus premierul.

„Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem”, a conchis Nicolae Ciucă, precizând că va prezenta aceste toate măsuri în următoarea ședință a coaliției.

Anunțul vine după mai multe voci din piață au susținut că actuala schemă de ajutor care include compensarea facturilor și plafonarea prețurilor are puțini beneficiari.

De exemplu, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a afirmat, luni, că datele din ultimele facturi ale românilor confirmă ceea ce previzona la apariția Legii Plafonării – care se aplică din 1 noiembrie 2021, până în 31 martie 2022 – că un număr mic de consumatori vor beneficia în mod real de aceasta lege. „Măsurile aprobate prin lege pentru energie electrică sunt mai mari decât cele pe gaze, deși ponderea costului cu energia electrica este mai mică și astfel în fapt oamenilor li se dă un ajutor mult mai mic decât li se promite și de cât își imaginează aceștia”, amintește Dumitru Chisăliță.