Un sfert dintre consumatorii de energie electrică și de gaze nu se vor încadra în plafonul schemei de ajutor. Câți vor avea facturile compensate în ianuarie

Un sfert dintre consumatorii de energie electrică și de gaze nu se vor încadra în plafonul schemei de ajutor. Câți vor avea facturile compensate în ianuarie
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 10/01/2022, 14:53

Puțini consumatori casnici și non casnici vor beneficia de compensații la curent și gaze naturale și în luna ianuarie 2022, arată o analiză a speciaștilor din energie, estimări care iau în calcul facturile primite de români și ajustate cu scumpirile așteptate în piață.

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a afirmat, luni, că datele din ultimele facturi ale românilor confirmă ceea ce previzona la apariția Legii Plafonării – care se aplică din 1 noiembrie 2021, până în 31 martie 2022 – că un număr mic de consumatori vor beneficia în mod real de aceasta lege. „Măsurile aprobate prin lege pentru energie electrică sunt mai mari decât cele pe gaze, deși ponderea costului cu energia electrica este mai mică și astfel în fapt oamenilor li se dă un ajutor mult mai mic decât li se promite și de cât își imaginează aceștia”, amintește Dumitru Chisăliță.

Într-un material de sinteză care păstrează structura analizei beneficiarilor din primele două luni de aplicare a schemei, noiembrie – decembrie 2021, Dumitru Chisăliță scrie că puțini consumatori casnici și non casnici vor avea facturile la gaz compensate și în luna ianuarie 2022.

El estima că cei mai mulți, aproximativ. 60 %, dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună și, în mod similar, jumătate 50 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu vor beneficia de nicio compensație, în lunile aferente schemei din 2021, înainte de alte scumpiri așteptate.

Cum se calculează compansațiile

Specialistul atrage atenția că, deși facturile lunii ianuarie 2022, la gaz și electricitate nu au venit, a încercat să aproximeze are este numărul consumatorilor care vor beneficia de plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze, în această lună, luând în considerare scumpirile de la 1 ianuarie 2022.

Consumatorii casnici

–              plafonarea se aplică doar în cazul :

o             prețurilor la energiei electrică care depășesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația creșterii de la 1 ianuarie 2022 a prețurilor, în medie cu cca 75% față de luna decembrie 2021, pentru consumatorii casnici care au rămas în serviciul universal, dar și a celor care au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială în lunile decembrie – ianuarie 2022, cca. 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică li se va plafona prețul la 1 leu/kWh.

„Astfel, apreciem că acești consumatori vor achita în luna ianuarie 2022, în medie cu cca 0,41 lei/kWh mai puțin pentru energia electrică consumată decât prețul mediu din contracte în perioada ianuarie-martie 2022, urmând ca după data de 1 aprilie 2022 să achite prețurile la nivelul valorii din contract adică în medie prețuri cu cca. 85% mai mari decât în anul 2021”, explică Dumitru Chisăliță.

o             prețurilor la gaze naturale care depășesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic.

„Apreciem că în luna ianuarie 2022, că cca  25 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale li se plafonează prețul în luna ianuarie 2022, aceștia având prețul sub 0,37 lei/kWh”, spune Dumitru Chisăliță.

–              compensarea se aplică doar în cazul în care :

o             consumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, situație în care se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh, din preț cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situația în care prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situația în care prețul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puțin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh,  nu primește nici o compensație.

Astfel, apreciază Dumitru Chisăliță, în acest an:

             aproximativ 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensație

             aproximativ 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi în medie cca 30 lei compensare pe lună.

o             consumatorul consumă mai mult de 20 mc și puțin de 250 mc gaze naturale în luna ianuarie 2022 situație în care se acordă o compensație de 33% din prețul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de gaz), dar doar în situația în care prețul gazelor naturale fără tarife și taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh. În situația în care prețul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preț final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumă este mai mare de 250 mc luna ianuarie 2022, sau sub  20 mc/lună, nu primește nici o compensație. În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic.

În acest context, președintele AEI apreziază că în ianuarie 2022:

             aproximativ 25% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație

             aproximativ 40 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație.

             aproximativ 35% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi în medie cca. 150 lei compensare pe lună.

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile)

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) beneficiază și ele de aceată schemă, în condițiile prevăzute de lege, însă, pentru moment, nu toate sunt la curent sau au luat măsuri.

„În urma solicitării Asociației Energia Inteligentă la mai multe IMM uri a informațiilor privind facturile care urmează să le achite, am constatat că 2 din 10 IMM uri nu au trimis o cerere la furnizor pentru a solicita reducerea facturii, mulți declarând că nu au știut că au această obligație, informația lor fiind că nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de compensația la energie și gaze, afirmație care este valabilă exclsuiv pentru consumatorii casnici, celelalte categorii conform legii fiind obligate să trimită o scrisoare la furnizorul său pentru a beneficia de compensarea prețului la energie electrică și gaze”, a spus Dumitru Chisăliță.

Președintele AEI opinează că această „greșeală” de comunicare a fost motivul să scoată din joc o parte din sumele necesare a fi compensate și să permită învinovățirea consumatorilor noncasnici că nu au prețuri mici la gaze, fiind o birocrație absolut inutilă prevăzută de lege. „De asemenea este bine de știut că acești consumatori pot încă beneficia de acele compensări prevăzute de lege, pentru perioada rămasă până la 31 martie 2022, dacă transmit această notificare la furnizorul său”, a conchis Dumitru Chisăliță.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice