VIDEO | Scene cutremurătoare la Crevedia. Ce a rămas dintr-o gospodărie: un tractoraș de plastic, două pisici și scrumul unui papagal

Publicat: 01 09. 2023, 16:54
Actualizat: 01 09. 2023, 16:59

This browser does not support the video element.

Noi imagini devastatoare de la Crevedia. Una dintre familiile sinistrate a revenit pentru prima dată în gospodăria abandonată în grabă din calea pârjolului. Nu au apucat să salveze nimic, în afara vieților lor. Un bărbat, o femeie și o fetiță de câțiva anișori evaluează proporțiile dezastrului, iar bilanțul este nimicitor. Din gospodăria prosperă pe care și-au încropit-o în ani de zile de trudă nu a mai rămas nimic, absolut nimic, în afară de ziduri ruinate și fiare contorsionate. Doar gardul de tablă care împrejmuiește proprietatea complet distrusă mai este în picioare.

Cei trei nu au voie să intre în casă, pot privi doar din exterior ceea ce a fost o locuință, un foișor, o volieră în care se află acum scrumul unui papagal. Ca prin minune, două pisici, câteva jucării ale micuței, un tractor, o mașinuță de plastic au „supraviețuit”, nu și bicicleta.

„Acolo era un papagal nevinovat”

„Am scăpat noi cu viață”, se tânguie Elena, „dar… tati ți-e rău, nu vrei să intri, nici în bucătărie?”, îl întreabă femeia pe bărbatul care abia se ține pe picioare rezemat de o liză (dispozitiv pentru cărat greutăți).

Fetița își descoperă prietenii de joacă: ”Mama, uite miau, bicicleta…”

Iar mama constată un adevăr zguduitor: „Au ce mânca, (pisicile, n.r.) sunt caprele lui Marian moarte pe jos…”

„Uite și bicicleta, tractorul fetei, a scăpat, florile mele…”, adaugă femeia, arătând spre câteva ghivece din care n-a rămas mai nimic.

„Tot al nostru era, nu mai avem nimic… Ne dă valoarea caselor, dar ce era înăuntru, cine ne despăgubește?…”

„Acolo era un papagal nevinovat…”, își încheie femeia bilanțul dezastrului.

Ce despăgubiri vor primi victimele dezastrului

Guvernul a anunțat că va acorda 2.000 euro pe lună însoţitorilor persoanelor rănite care sunt tratate în străinătate, 2.000 lei pe lună însoţitorilor persoanelor rănite care sunt tratate în România şi 1.500 lei persoanelor rănite, care au fost spitalizate şi externate.

De asemenea, pentru sprijinirea persoanelor singure şi familiilor ale căror locuinţe/gospodării şi bunuri au fost afectate de tragicul eveniment se vor aproba ajutoare de urgenţă, indiferent de veniturile acestora, cu sume cuprinse între 1.500 lei şi 10.000 lei, în funcţie de gradul de afectare a locuinţelor şi bunurilor.

Până acum nu există nici o evaluare referitoare la proprietăților asigurate.

Trei morți, zeci de răniți, sute de persoane afectate

Cauzele exacte care au provocat prăpădul de la Crevedia vor fi cunoscute în cel mult trei luni. Conform directorului Insemex, George Găman, specialiștii institutului din Petroșani, care fac expertiza incidentului devastator, au finalizat culegerea probelor din epicentrul exploziei și echipa a ajuns aseară la Petroșani, iar de luni vor începe să lucreze în laborator la toate probele strânse pentru a fi analizate.

Printre probe, experții au ridicat, de la fața locului, resturi de motoare și capace de cisternă. În momentul de față, nu pot fi oferite amănunte sau concluzii pripite, pentru că este vorba de o expertiză profesionistă.

În urma exploziei devastatoare de sâmbătă seara, din Crevedia, trei oameni și-au pierdut viața, iar alți peste 50 au fost răniți. Majoritatea persoanelor rănite sunt pompieri care interveneau pentru stingerea incendiului. De asemenea, opt case au fost distruse, iar mai multe locuințe au fost avariate.

CITIȚI ȘI:

Familiile afectate de tragedia din Crevedia vor primi AJUTOARE de la stat de până la 2.000 de euro pe lună. Măsura, discutată joi în ședința de guvern

EXCLUSIV | Firma care deține stația GPL de la Crevedia, credite de 20 de milioane de lei, garantate în cea mai mare parte de stat. Care sunt riscurile

VIDEO | Explozii Crevedia. Mărturia în lacrimi a unei femei rămase fără casă: ”Nu mai e nimic, totul e ars”