EXCLUSIV | Firma care deține stația GPL de la Crevedia, credite de 20 de milioane de lei, garantate în cea mai mare parte de stat. Care sunt riscurile

EXCLUSIV | Firma care deține stația GPL de la Crevedia, credite de 20 de milioane de lei, garantate în cea mai mare parte de stat. Care sunt riscurile
Publicat: 30/08/2023, 15:28
Actualizat: 30/08/2023, 15:58

Flagas, societatea care deține stația GPL unde s-a produs, sâmbătă, catastrofa soldată cu doi morți și zeci de răniți, a avut rezultate financiare excepționale în ultimii ani, dar și credite de zeci de milioane de lei contractate cu garanții din partea statului.

Societatea cu răspundere limitată Flagas, condusă de fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD după tragedia de la Crevedia, are în prezent împrumuturi active de 20 de milioane de lei, respectiv aproximativ 4 milioane de euro, potrivit informațiilor Gândul.

Conform bilanțului dat publicității miercuri, de Ministerul Sănătății, în urma catastrofei au fost înregistrate 58 de victime, dintre care două și-au pierdut viața. Numărul pacienților a căror stare de sănătate după catastrofa de la Crevedia a permis externare a ajuns la 19. Din total, 12 victime au fost transferate pentru îngrijiri la unități spitalicești din străinătate, mult mai bine dotate pentru tratamentul marilor arși.

Creștere abruptă

Firma, ai cărei acţionari sunt Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului Ion Doldurea, care deține 51% din părțile sociale, și asociatul lui, Cosmin Stîngă, au reușit să aducă firma la o cifră de afaceri de 595,9 milioane de lei, 191 de angajați și un profit de 32,7 milioane de lei în 2022, conform datelor agregate pe platforma termene.ro.

Afacerea, care are înregistrate și numeroase contracte cu statul, are o vechime de 25 de an, și a crescut abrupt din 2020, după cum arată datele financiare.

Societatea al cărei obiect de activitate principal este comerțul cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate, are, la finalul lui 2022, o cifră de afaceri care a crescut de peste 24 de ori față de acum zece ani.

Într-un singur an, 2022, creșterea companiei este demnă de invidiat, cu un profit net care s-a mărit de aproape trei ori:

  • Cifra de afaceri netă: de la 311.681.191 de lei la 595.907.886 de lei (creștere de 91%)
  • Profitul net: de la 12.320.411 de lei la 32.782.166 de lei (creștere de 166%)
  • Angajați: de la 253 la 191 (creștere de 25%).
Sursa: termene.ro

Credit pentru investiții

Firma a luat mai multe credite de la înființare, iar începând din 2020, împrumuturile luate de Flagas de la Raiffeisen Bank apar ca fiind garantate de stat, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Cel mai recent credit înregistrat în istoricul companiei este datat luna trecută, mai exact pe 6 iulie. Din informațiile Gândul, este vorba de o finanțare luată pentru investiții.

Flagas are credite active de 20 de milioane de lei, garantate în proporție de 80 – 90% prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Astfel, în cazul în care firma ar intra în insolvență, statul trebuie să acopere împrumutul, în virtutea garanției depuse.

Potrivit datelor centralizate de termene.ro, începând din 2017, firma a avut contracte de peste 755.800 de lei, prin achiziție directă, cu primăriile de comune și școli din aceste zone.

Numărul total de garanții acordate de FNGCIMM în perioada 2002 – 2023 este de aproape o jumătate de milion (466.297), însumând o valoare de 115,2 miliarde de lei pentru finanțări în valoare de 167,5 miliarde de lei.

Misiunea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA-IFN – înființat în 2001, care funcționează ca instituție financiară nebancară, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României – este de a susține accesul la finanțare al întreprinderilor mici şi mijlocii, precum și a altor categorii de beneficiari prevăzute în programele guvernamentale date în administrare.

Finanțările acordate prin programul IMM Invest au fost folosite de companii, în majoritate, pentru capitalul de lucru (85%) şi mai puțin pentru investiţii (15%).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Cum arată închisoarea din Germania în care va sta Cătălin Cherecheș. Primele imagini din penitenciarul...
Oana Lis trece prin momente dificile: ”Nu mai e”. Ce s-a întâmplat cu soția lui...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
SE INTERZICE FUMATUL în aceste locuri! Reguli noi pentru fumătorii din România
Ce secrete vor fi dezvăluite în ultimul episod din „Clanul”
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și...
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...