EXCLUSIV | Firma care deține stația GPL de la Crevedia, credite de 20 de milioane de lei, garantate în cea mai mare parte de stat. Care sunt riscurile

EXCLUSIV | Firma care deține stația GPL de la Crevedia, credite de 20 de milioane de lei, garantate în cea mai mare parte de stat. Care sunt riscurile
Publicat: 30/08/2023, 15:28
Actualizat: 30/08/2023, 15:58

Flagas, societatea care deține stația GPL unde s-a produs, sâmbătă, catastrofa soldată cu doi morți și zeci de răniți, a avut rezultate financiare excepționale în ultimii ani, dar și credite de zeci de milioane de lei contractate cu garanții din partea statului.

Societatea cu răspundere limitată Flagas, condusă de fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD după tragedia de la Crevedia, are în prezent împrumuturi active de 20 de milioane de lei, respectiv aproximativ 4 milioane de euro, potrivit informațiilor Gândul.

Conform bilanțului dat publicității miercuri, de Ministerul Sănătății, în urma catastrofei au fost înregistrate 58 de victime, dintre care două și-au pierdut viața. Numărul pacienților a căror stare de sănătate după catastrofa de la Crevedia a permis externare a ajuns la 19. Din total, 12 victime au fost transferate pentru îngrijiri la unități spitalicești din străinătate, mult mai bine dotate pentru tratamentul marilor arși.

Creștere abruptă

Firma, ai cărei acţionari sunt Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului Ion Doldurea, care deține 51% din părțile sociale, și asociatul lui, Cosmin Stîngă, au reușit să aducă firma la o cifră de afaceri de 595,9 milioane de lei, 191 de angajați și un profit de 32,7 milioane de lei în 2022, conform datelor agregate pe platforma termene.ro.

Afacerea, care are înregistrate și numeroase contracte cu statul, are o vechime de 25 de an, și a crescut abrupt din 2020, după cum arată datele financiare.

Societatea al cărei obiect de activitate principal este comerțul cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate, are, la finalul lui 2022, o cifră de afaceri care a crescut de peste 24 de ori față de acum zece ani.

Într-un singur an, 2022, creșterea companiei este demnă de invidiat, cu un profit net care s-a mărit de aproape trei ori:

  • Cifra de afaceri netă: de la 311.681.191 de lei la 595.907.886 de lei (creștere de 91%)
  • Profitul net: de la 12.320.411 de lei la 32.782.166 de lei (creștere de 166%)
  • Angajați: de la 253 la 191 (creștere de 25%).
Sursa: termene.ro

Credit pentru investiții

Firma a luat mai multe credite de la înființare, iar începând din 2020, împrumuturile luate de Flagas de la Raiffeisen Bank apar ca fiind garantate de stat, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Cel mai recent credit înregistrat în istoricul companiei este datat luna trecută, mai exact pe 6 iulie. Din informațiile Gândul, este vorba de o finanțare luată pentru investiții.

Flagas are credite active de 20 de milioane de lei, garantate în proporție de 80 – 90% prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Astfel, în cazul în care firma ar intra în insolvență, statul trebuie să acopere împrumutul, în virtutea garanției depuse.

Potrivit datelor centralizate de termene.ro, începând din 2017, firma a avut contracte de peste 755.800 de lei, prin achiziție directă, cu primăriile de comune și școli din aceste zone.

Numărul total de garanții acordate de FNGCIMM în perioada 2002 – 2023 este de aproape o jumătate de milion (466.297), însumând o valoare de 115,2 miliarde de lei pentru finanțări în valoare de 167,5 miliarde de lei.

Misiunea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA-IFN – înființat în 2001, care funcționează ca instituție financiară nebancară, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României – este de a susține accesul la finanțare al întreprinderilor mici şi mijlocii, precum și a altor categorii de beneficiari prevăzute în programele guvernamentale date în administrare.

Finanțările acordate prin programul IMM Invest au fost folosite de companii, în majoritate, pentru capitalul de lucru (85%) şi mai puțin pentru investiţii (15%).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?