EXCLUSIV | Experții au finalizat culegerea de probe de la epicentrul exploziei din Crevedia. Când va comunica Insemex Petroșani concluziile finale

EXCLUSIV | Experții au finalizat culegerea de probe de la epicentrul exploziei din Crevedia. Când va comunica Insemex Petroșani concluziile finale
Publicat: 30/08/2023, 20:00
Actualizat: 30/08/2023, 21:01

Cauzele exacte care au provocat prăpădul de la Crevedia vor fi cunoscute în cel mult trei luni. Conform directorului Insemex, George Găman, specialiștii institutului din Petroșani, care fac expertiza incidentului devastator, au finalizat culegerea probelor din epicentrul exploziei și echipa a ajuns aseară la Petroșani, iar de luni vor începe să lucreze în laborator la toate probele strânse pentru a fi analizate.

Printre probe, experții au ridicat, de la fața locului, resturi de motoare și capace de cisternă. În momentul de față, nu pot fi oferite amănunte sau concluzii pripite, pentru că este vorba de o expertiză profesionistă.

Insemex se ocupă cu cercetări fundamentale şi aplicative, dezvoltare tehnologică, de interes public naţional privind evaluarea şi prevenirea riscurilor în activităţile cu pericol de atmosfere explozive şi toxice, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea explozivilor.

Un chiștoc și un munte de incompetență

Exploziile de la Crevedia ar fi fost provocate de o țigară aprinsă de un angajat, în timp ce erau manevrate furtunurile care încărcau cisternele cu gaz lichefiat, ar fi prima ipoteză a pompierilor.

Exploziile de la stația GPL din Crevedia au produs 58 de victime, dintre care două au murit deja și 56 au fost rănite, 10 fiind în stare gravă, intubate. Printre persoanele rănite sunt 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi, potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Afacerilor Interne.

Dintre pacienții rămași internați, cu arsuri și traumatisme, 12 au fost transferați la clinici din Belgia, Italia, Germania, Austria și Norvegia.

Momentul deflagrației de la Crevedia a fost surprins și de o cameră de supraveghere aflată în Buftea, mai exact la 6 kilometri distanță de locul unde s-a produs tragedia de sâmbătă.

Dosare penale în cascadă

Ancheta privind exploziile de la Crevedia a fost preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind coordonată de procurorul Marius Iacob, care a instrumentat incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț, dar și cazul Elodia.

Un al doilea dosar deschis după exploziile de la Crevedia este instrumentat de Parchetul Curții Militare de Apel București și vizează modul de intervenția a pompierilor la depozitul GPL.

Dosarul este deschis procedural în astfel de cazuri, pentru posibile infracțiuni de neluare și nerespectare a măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă, dar asta nu înseamnă că au existat indicii că s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-a făcut treaba.

Alte două dosare au fost deschise la Direcția Națională Anticorupție, în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din Crevedia.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...