VIDEO | Primul bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România, la Spitalul Clinic Sanador. Doris Andronescu: “A fost o investiție de peste 6 milioane de euro pentru a construi această infrastructură, la fel ca în centrele internaționale de mare prestigiu”

Publicat: 01 11. 2022, 18:14
Actualizat: 01 11. 2022, 18:31

Spitalul Clinic Sanador a inaugurat, marți, 1 noiembrie, primul bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România. În același timp, a fost deschisă și prima secție digitalizată de Terapie Intensivă pentru chirurgia cardiovasculară, în care fiecare pat are o autonomie completă. Noile spații au fost construite, amenajate, echipate și date în folosință în doar 8 luni, pe baza unei investiții totale de peste 6 milioane de euro.

“Am stabilit noi repere ale conceptului și ale dotării unui bloc operator în România. Pe lângă blocul operator, există și o secție de Terapie Intensivă, unde pacientul se poate recupera rapid, la fel, complet digitalizată. A fost o investiție de peste 6 milioane de euro pentru a construi această infrastructură la fel ca în centrele internaționale de mare prestigiu. Continuăm investițiile în tehnologie și în resursele umane, pentru a beneficia pacienții români de servicii medicale de o altă calitate, la ei acasă”, spune Doris Andronescu, directorul general al Spitalului Clinic Sanador.

Directorul general al spitalului privat menționează că scopul principal al acestui proiect a fost ca, prin serviciile oferite, pacienții să poată alege să rămână în țară, unde pot să beneficieze de o calitate ca aceea din spitalele internaționale.

Noul bloc operator, cu două săli de operație ultramoderne, și noua secție de Terapie Intensivă, cu 8 paturi, se adaugă celor deja existente la Spitalul Clinic Sanador. Astfel, spitalul dispune în total de 12 săli de operație, în timp ce numărul paturilor de terapie intensivă a crescut la 49. Blocul operator complet digitalizat dispune de echipamente de ultimă generație, de la principalii producători de tehnologii medicale pe plan internațional.

“Această tehnologie de ultimă generație ne permite efectuarea unor intervenții de mare anvergură și, în special, intervenții minim invazive, folosind aceste instrumente speciale chirurgicale care ne permit să le facem nu numai cum se făceau până acum, cu incizii mici și cu direct view – adică uitându-ne la structurile cardiace direct în plagă -, ci total endoscopic, care ne permite, de fapt, să vedem structurile în ecran și să putem rezolva aceste probleme. Practic, din momentul ăsta, noi putem efectua toată paleta intervențiilor chirurgicale minim invazive care se fac în lume”, spune Stanislav Rurac, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Sanador.

”Cu noua tehnologie se poate interveni precis, pentru ca recuperarea pacientului să fie rapidă”

Medicul Mihaela Crăciun, șefa Secției de Anestezie și Terapie Intensivă pentru Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Sanador, a explicat că, prin intermediul tehnologiei de ultimă generație, specialiștii pot sesiza lucrurile mult mai devreme, iar pacienții se pot recupera mult mai rapid.

“Ne va face nouă, ca profesioniști, viața mai ușoară (…) Tehnologia asta ne oferă posibilitatea de a interveni la momentul precis, exact, pentru ca recuperarea să fie cât mai rapidă, pentru ca pacientului să îi fie bine cât mai repede”, a spus Mihaela Crăciun.

Noul bloc operator dispune de mult mai multe facilități. Sălile de operație sunt dotate inclusiv cu o consolă de control aflată în apropierea mesei de operație, dar și de un sistem central fix, cu un monitor de mari dimensiuni.

“Plecând de la condițiile de sepsie și antisepsie, circuite care îmi creează un mediu prietenos pentru o intervenție chirurgicală de asemenea anvergură, posibilitățile de monitorizare extensivă și invazivă a pacientului, în așa fel încât să îl ai tot timpul sub ochi și să poți să judeci situația exact și precis, trecând prin tehnologia chirurgicală care îți oferă facilitatea unei intervenții minimal invazive, deci cu impact agresiv asupra organismului uman limitat la maxim, astea sunt facilitățile pe care le oferă noul bloc operator”, explică medicul Mihaela Crăciun.

Medicul Stanislav Rurac spune că, de la începutul anului și până acum, la Spitalul Clinic Sanador s-au realizat peste 300 de intervenții chirurgicale pe cord, ceea ce înseamnă aproape cu 40-50% mai mult decât anul trecut. Specialiștii speră ca, până la sfârșitul acestui an, numărul să depășească 400 de intervenții.