Webinar Gândul și Medici pentru România. Alina Bârgăoanu: „Infodemia însoțește pandemia! Informațiile fake au menirea să submineze încrederea în autorități” – VIDEO

Publicat: 29 01. 2021, 15:00
Webinar Gândul și Medici pentru România. Alina Bârgăoanu: „Infodemia însoțește pandemia! Informațiile fake au menirea să submineze încrederea în autorități” - VIDEO

Editorialistul GÂNDUL Alina Bârgăoanu a vorbit, la Webinar Gândul și Medici pentru România „Vaccinarea COVID-19 în România și Europa. Progrese și obstacole. Efecte secundare și lupta contra fake news”, despre efectele FAKE NEWS asupra informațiilor oficiale despre vaccinare.

„Infodemia însoțește pandemia propriu zisă. Informațiile fake au menirea de a submina încrederea în autorități. Se mizează foarte mult pe subminarea încrederii.

Nu se face diferența între empatie și stările de fragilitate emoțională. Crearea unei asemenea stări e cu totul alt demers, asimilez unei dezinformări.

Cum ne putem apăra?

Infodemia ne vizează pe toți. E vorba de propagandă participativă. Noi înșine suntem în calitatea de multiplicatori.

Sursele de informare oricât de greu ar fi să apelăm la acest lucru, pe care să le privim cu reticență, dar cred că sursele oficiale trebuie luate în calcul.

Ca și sursele tradiționale. Oamenii să nu se informeze de pe Netflix, TikTok, Facebook. Informarea oficială e de multe ori ternă, dar pentru o decizie informată cu privire la vaccinare trebuie să facem cu toții acest efort.

Pseudoinformarea e foarte spumoasă în raport cu informarea științifică. Unii spun că nu le place informarea didactică, dar când se face comunicarea științei, e vorba de un demers complex. Dezinformarea e foarte spumoasă, sarcastică, cu muzică, care ne pot lua fața, dar autoritățile se află într-o competiție inegală cu maeștrii dezinformării, care din 2-3 clicuri pot face aproximativ orice.

Aș fixa o idee: eu aș fi mai prudentă în legătură cu informația că dezinformarea nu mai are efect în România. Eu sunt foarte la curent cu datele despre vaccinare. Cred că vaccinarea este un maraton, nu un sprint. Putem spune că dezinformarea nu a avut efect de abia la sfârșitul campaniei de vaccinare.

Dezinformarea parazitează foarte mult preocupările publice. Doar când ajungem la 60-70% imunizare putem vorbi despre succesul vaccinării

După cum știți în România, în prima etapă a vaccinării, s-au vaccinat medicii, deci evenimentele au fost ținut de aceste persoane. Când s-a trecut în etapa 2, cu demnitarii, au existat aceste demersuri de vaccinare publică.

A fost o organizare coerentă și când se ajunge la o vaccinare în masă, evident că va fi foarte benefică implicarea personalităților publice, pentru a menține acest mesaj de încredere, în legătură cu siguranța vaccinării. ”, a declarat Alina Bârgăoanu la webinar.