Webinar Gândul și Medici pentru România. Tudor Toma, pneumolog în Marea Britanie: „Vaccinarea reprezintă cea mai sigură intervenție pe care noi o putem face, ca medici” – VIDEO

Webinar Gândul și Medici pentru România. Tudor Toma, pneumolog în Marea Britanie: „Vaccinarea reprezintă cea mai sigură intervenție pe care noi o putem face, ca medici” - VIDEO
Webinar Gândul și Medici pentru România. Tudor Toma, pneumolog în Marea Britanie: „Vaccinarea reprezintă cea mai sigură intervenție pe care noi o putem face, ca medici”
Publicat: 29/01/2021, 14:22
Actualizat: 29/01/2021, 14:36

Dr. Tudor Toma, pneumolog în Marea Britanie, a vorbit, la Webinar Gândul și Medici pentru România „Vaccinarea COVID-19 în România și Europa. Progrese și obstacole. Efecte secundare și lupta contra fake news”, despre vaccinurile anti-COVID de pe piață.

„Situația a început să fie mai bună în UK. Sunt vaccinate 7 milioane de persoane, aproape 10% din populație, cu accent pe populația la risc.

E o ipoteză că noua tulpină a pornit de la un pacient, cu virusul viu, care s-a multiplicat în organism de foarte multe ori, sunt acum 20-23 de modificări. Din punct de vedere al testelor de laborator e clar că există riscul ca noul coronavirus să fie transmis mai repede, să aibă o transmitere crescută.

Există date care arată că penetrarea acestei noi forme a fost mai rapidă, în același timp trebuie să avem în vedere că penetrarea a fost într-o perioadă de relaxare, oricât am vrea să spunem că virusul e de vină… și măsurile de relaxare au dus la o creștere crescută. Rămâne să vedem dacă în final e virusul de vină sau și măsurile.

Cu același virus controlăm transmiterea dacă măsurile sunt respectate. În UK nu au fost măsuri atât de dure, precum în România. Lumea a putut să circule, și acest lucru a contribuit la o incidență destul de mare în această țară.

„Tehnologia de la Moderna și Pfizer este cea mai curată”

Vaccinul vine cu rețetă, după care câteva celule, la locul de injectare produc câteva proteine care sunt identice cu proteina spike din virus și la această proteină organismul reacționează. Induc o distrugere a celulelor respective și rămâne un răspuns imun, ca la o expunere cu virusul real, organismul știe să acționeze. Acesta e vaccinul de la Moderna și Pfizer. Vaccinul de la AstraZeneca vine cu adenovirus, atenuat, care nu produce boală la om, care induce o producție de celule, generează un răspuns imun local, care apoi, când pacientul vine în contact cu virusul real, organismul recunoaște virusul și e neutralizat mai bine. Tehnologia celor de la Moderna și Pfizer este cea mai curată, fără a introduce proteine celule sau virusul străini. Tehnologia de la AstraZeneca este clasică. Cam asta ar fi.

În plus, vaccinarea reprezintă cea mai sigură intervenție pe care noi o putem face, ca medici. În toată cariera mea medicală nu am văzut efecte la distanță de la nicio vaccinare, nu aș putea să spun că am pacienți cu efecte secundare de la o vaccinare de acum 10 ani. Ideea că ar fi posibile efecte secundare la distanță, teoretic există, practic nu am văzut.

Etapele au fost respectate în dezvoltarea vaccinului. Încurajez pe toată lumea să considere vaccinul o metodă de protejare pentru a nu face forma severă de boală.

Efecte adverse pot să apară de la orice medicament. Pentru vaccin, pentru cel de la Pfizer, riscul cel mai mare este alergia și șoc anafilactic. Au fost deja studii, s-a evaluat care este posibilitatea de a face șoc anafilactic după vaccinul de la Pfizer, riscul e de 1 la 1 milion. Acel risc e legat de persoane cu antecedente de alergie. Există această posibilitate, dar este relativ mică.

„Oamenii preferă să creadă în informații simple, fake”

Reacțiile locale apar de la orice vaccin. Înseamnă că vaccinul funcționează. Riscul era să nu funcționeze, celulele să nu respecte rețeta respectivă. Faptul că ai o durere locală, un pic de încălzire, arată că funcționează, la fel ca și reacțiile generale nespecifice. Eu după vaccin am avut la 24h o stare subfebrilă, tratată cu Paracetamol și a trecut. Alte persoane au avut dureri musculare, cefalee.

Există grupuri etnice care sunt mai influențabile de anumite teorii ale conspirației. Noi discutăm cu toată lumea. Dacă nu dai informația corectă, lumea își imaginează, crede în povești, în explicații simple și false.

Cei cu risc de alergie să aleagă vaccinul de la AstraZeneca. Dar eu aș prefera vaccinul de la Moderna, din punct de vedere tehnologic. Putem să ne gândim la tratament și alte direcții, cancer, boli inflamatorii, tehnologia ARN mesager va deschide noi aplicații. În Anglia sunt foarte mulți pacienți care sunt foarte mândri că vaccinul e făcut la Oxford, sunt foarte bucuroși să-l primească pe cel de la AstraZeneca.”, a declarat dr. Toma în cadrul webinar-ului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine