Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Vârful deceselor va fi la mijlocul lunii decembrie! Este prețul pe care îl plătim” (EXCLUSIV)

Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Vârful deceselor va fi la mijlocul lunii decembrie! Este prețul pe care îl plătim” (EXCLUSIV)
Epidemiologul care a făcut predicții despre evoluția pandemiei COVID-19: „Vârful deceselor va fi la mijlocul lunii decembrie. Este prețul pe care îl plătim” (EXCLUSIV)
Publicat: 26/11/2020, 10:30
Actualizat: 26/11/2020, 10:34

Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, cel care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, explică într-un radiografie pentru GÂNDUL.RO ce se va întâmpla în luna decembrie, în contextul pandemiei de coronavirus. Epidemiologul avertizează că, deși numărul cazurilor de coronavirus va scădea, curba deceselor va fi abia în scădere spre sfârșitul lunii decembrie. Totodată, cercetătorul Jurma spune că la începutul lunii decembrie vom înregistra peste 200 de decese COVID-19 pe zi.

„Mă aștept ca de săptămâna viitoare să depășim 200 de decese pe zi și să urce spre 230. Acest vârf de decese va fi la mijlocul lunii decembrie. În medie vom avea aproape 1400 de decese în fiecare săptămână. Acesta este prețul pe care îl plătim pentru că nu am luat măsurile la timp”, spune cercetătorul Octavian Jurma.

„Probabil ne vom menține în următoarele zile în jurul acestei valori de 10.000 de cazuri COVID-19 pe zi (+/- 500 de cazuri), pe finalul săptămânii acesteia. De altfel, se conturează cel puțin la nivelul datelor oficiale o posibilitate să avem o scădere a numărului de cazuri săptămâna viitoare”, spune medicul Jurma.

Scenariile pentru luna decembrie

Pentru luna decembrie avem o situație greu de prezis, în sensul că dacă vom avea o medie națională în scădere, și acesta este cel mai optimist scenariu pe care îl urmăresc, faptul că aceasta curbă pe care noi o vedem va fi în scădere, în condițiile în care măsurile luate pe 9 noiembrie ar avea efectul unui lockdown mai serios. Dacă această curbă descendentă se manifestă, atunci numărul de cazuri va continua să scadă, pe 30-31 decembrie am ajunge la sub 5000 de cazuri  pe zi.Un scenariu mai realist este că se va menține un soi de platou ușor descendent în care vom coborî ceva mai lent, între 8 și 9000 de cazuri. Iar un scenariu pesimist, după alegeri, această mobilizare masivă care are loc din punct de vedere social de sărbători, vizite, cumpărături, nu va fi foarte benefică pentru împrăștierea virusului și vom avea un val de creșteri”, explică Octavian Jurma pentru GÂNDUL.RO.

În ceea ce privește testarea în masă, cercetătorul spune că în acest stadiu ar fi inutilă: „Nu ar face decât să ne spună ceea ce știm deja. Scopul testelor în faza de prevenție este să ne spună ceea ce nu știm. Unde sunt acei oameni care sunt infectați, care procent din populație, de aceea este important să testăm masiv pentru a stinge aceste microfocare”, mai spune medicul Jurma.

Jurma: Populația, mai matură decât clasa politică

Din punct de vedere epidemiologic, cercetătorul Jurma spune că o carantină este necesară la nivel național: „Epidemia este la un stadiu politic, iar politicul pare să fie total ignorant în privința urgenței epidemiologice.Pe lângă corupție și pensii speciale, în programale de guvernare nu apare nimic legat de pandemie. Nu știm efectiv  ce ne așteaptă. Populația este mai matură decât clasa politică. Și în sondaje vedem că românii sunt pregătiți pentru o carantină după alegeri. Maturitatea populației este mult mai mare decât cea a clasei politice”, spune medicul.

Crăciunul și pandemia

Epidemiologul Jurma le recomandă românilor care își vor vizita familiile de sărbători să stea cel puțin o săptămână înainte în izolare.

„Am fi putut proteja aceste sărbători. Putem să stăm noi puțin timp în izolare, o săptămână măcar. Astfel încât să avem o minimă certitudine că este în regulă să ne vedem. Aici este locul unde ne putem organiza noi între noi”, mai spune medicul Jurma.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului