Incredibil! Materiale de protecție care ucid coronavirusul, refuzate de spitalele din România! „Nu le-au vrut nici gratis!”

Publicat: 03 08. 2020, 14:48
Actualizat: 03 08. 2020, 14:49

Singura firmă din România acreditată să folosească un tratament pentru textile care omoară viruși a fost refuzată de autoritățile sanitare din țară chiar dacă era dispură să le ofere și gratis în contextul pandemiei de coronavirus.

Materialele textile sunt tratate cu soluția patentată în Elveția. Aceasta ucide inclusiv coronavirusul și rezistă pe materiale chiar și după mai multe spălări. Compania elvețiană care a dezvoltat soluția de tratare antivirală pentru textile se numește HeiQ iar în urmă cu cinci ani, când soluția a fost lansată, nu prea a existat cerere. Însă în 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, au relansat-o pe piață.

Soluția care distruge coronavirus, refuzată de spitale

Managerul singurei firme din România care ewste acreditată să folosească această substanță a declarat pentru Libertatea că unele unități spitalicești au refuzat soluția chiar dacă ar fi oferit-o și gratis.

„Ei pe 16 martie au relansat produsul și noi pe 18 l-am comandat. Din aprilie deja avem tratamentul în țară și tratăm materiale”, spune Alexandru Anca, managerul firmei sibiene Printcenter.ro.

„De când a început pandemia, am oferit celor care produceau pentru spitalul din Sibiu echipamente să le facem tratamentul gratis. Ne-au refuzat. La toate instituțiile statului am trimis informația de nenumărate ori, i-am întrebat dacă îl pot lua, să-l acrediteze, să facă ceva. Acest material ar ajuta foarte mult, pentru că s-ar reduce infectarea prin contact, de la măști la lenjerii, halate, combinezoane. Acum, la halate și combinezoane de unică folosință se testează impermeabilitatea, dacă oprește virusul, dar nu are nicio legătură cu distrugerea virusului, ca în cazul materialelor tratate”, explică managerul.

Tehnologia poate fi aplicată pe orice tip de material textil, de la fibre nețesute pentru echipamente medicale la îmbrăcăminte, și rezistă la cel puțin 30 de spălări la 60 de grade. Elvețienii de la HeiQ au anunțat soluția pe 16 martie, iar pe 17 martie, susține Alexandru Anca, sibienii au comandat-o – „Din păcate, ne-am izbit de ignoranță, aici, la noi”.